Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad įstatymai nenustato nuomos sutarčiai privalomos notarinės formos. Nuomos sutartis ilgesniam kaip vienerių metų terminui turi būti rašytinė, o nekilnojamųjų daiktų nuomos sutartis, sudaryta ilgesniam kaip vienerių metų terminui, prieš trečiuosius asmenis gali būti panaudota tik tuo atveju, jeigu ji įstatymų nustatyta tvarka įregistruota viešame registre.

Nuomotojas pagal sutartį įsipareigojo perduoti nuomininkui nekilnojamąjį daiktą, tačiau sutartyje numatytais terminais savo pareigos neįvykdė. Nuomininkas, patvirtindamas sutarties egzistavimą ir užtikrindamas jos vykdymą, nuomotujui avansu sumokėjo nuomos mokestį.

Įstatymai numato, kad prievolės turi būti vykdomos sąžiningai, tinkamai bei nustatytais terminais pagal sutarties nurodymus, kiekvienas asmuo privalo tinkamai ir laiku vykdyti savo sutartines prievoles.

Nagrinėjamu atveju nuomininkas tinkamai vykdė nuomos sutarties sąlygas, tuo tarpu nuomotojas neįvykdė savo prievolės perduoti nekilnojamąjį daiktą nuomai. Jeigu nuomotojas neperduoda išnuomoto daikto nuomininkui naudotis, tai šis turi teisę išreikalauti iš nuomotojo tą daiktą ir išieškoti dėl uždelsimo įvykdyti sutartį atsiradusius nuostolius arba atsisakyti sutarties ir išieškoti dėl sutarties neįvykdymo atsiradusius nuostolius.

Aleksandras Kovalevskis
Civilinio kodekso 6.498 straipsnis numato, jog nuomininkas turi teisę pareikšti teisme reikalavimą nutraukti nuomos sutartį prieš terminą, jeigu nuomotojas neperduoda daikto nuomininkui arba kliudo naudotis daiktu pagal jo paskirtį ir sutarties sąlygas.

Taigi, nuomininkas turi teisę išsireikalauti nekilnojamąjį daiktą iš nuomotojo arba nutraukti sutartį bei reikalauti, kad nuomotojas atlygintų visus dėl nuomos sutarties nevykdymo nuomininko patirtus nuostolius ir sumokėtų netesybas, jei nuomos sutarties šalys dėl jų buvo susitarusios.

Teisininkas nuomos sutarties šalims pataria pradžioje pabandyti kilusį ginčą išspręsti taikiai, jei kompromiso vis dėlto rasti nepavyktų, nuomininkas turi teisę kreiptis į teismą dėl nuomos sutarties nutraukimo ir patirtų nuostolių (sumokėto avanso) priteisimo iš nuomotojo.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.