Jeigu ir toliau jis rūpinsis namo statyba, kaip apsaugoti save, kad brolis, pastatęs namą, nepretenduotų į mano nuosavybę, teigdamas, jog jis, o ne aš esu namo šeimininkas? Kaip apsaugoti save nuo psichologinio smurto ir nuo nuolatinių nepagristų žeminimų?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako „Norvilis & Kalainyte Legal Services“ teisininkai.

Civilinis kodeksas (CK) 2.137 str. 1 d. reglamentuoja, kad įgaliojimu laikomas rašytinis dokumentas, asmens (įgaliotojo) duodamas kitam asmeniui (įgaliotiniui) atstovauti įgaliotojui nustatant ir palaikant santykius su trečiaisiais asmenimis. Pažymėtina, kad įgaliojimą gavęs asmuo gali atstovauti įgaliotoją tik įgaliojimo suteiktų teisių ribose.

Remiantis CK 2.138 str. 3 p. įgaliojimas, kurį fizinis asmuo duoda nekilnojamajam turtui valdyti, juo naudotis ar disponuoti, turi būti patvirtintas notarine tvarka. Pateiktoje situacijoje įgaliojimas buvo suteiktas namo statybai ir parduoti nekilnojamąjį turtą – butą, toks įgaliojimas turėjo būti patvirtintas notarine tvarka. Atkreiptinas dėmesys, kad notarinės formos nesilaikymas įgaliojimą daro negaliojantį.

Taip pat, CK 2.146 str. 1 d. yra nurodyta, kad įgaliotojas turi teisę bet kada panaikinti įgaliojimą, o įgaliotinis – įgaliojimo atsisakyti. Apie įgaliojimo panaikinimą būtina pranešti įgaliotiniui. Kadangi, pateiktoje situacijoje sesuo išreiškė nepasitenkinimą brolio atstovavimu rūpinantis statomu namu ir parduodant jos butą, rekomenduotina jai siekiant apsaugoti savo teisėtus interesus panaikinti broliui išduotą įgaliojimą.

Taip pat, jei ateityje kiltų ginčas dėl namo statybų ir brolis reikštų reikalavimą dėl tariamų išlaidų atlyginimo susijusių su namo statyba, rekomenduotina seseriai rinkti visų atliktų mokėjimų, susijusių su namo statybomis, patvirtinančius dokumentus, kadangi kilus minėtam ginčui, būtų žymiai lengviau įrodyti aplinkybę, kad namas buvo statomas iš sesers piniginių lėšų.

Be kita ko, atkreipiant dėmesį į tai, jog brolis nuolatos pažeidžia sesers garbę ir orumą, pažymėtina, jog tai taip pat yra ginama įstatymo. Asmens garbė ir orumas pagal CK 2.24 straipsnį gali būti ginamas nustačius šių faktų visumą:

1. duomenų paskleidimo faktą;

2. faktą, kad duomenys yra apie ieškovą;

3. faktą, kad duomenys žemina asmens garbę ir orumą;

4. faktą, kad paskleisti duomenys neatitinka tikrovės.

Sesuo, įvertinusi šias aplinkybes, t. y., ar buvo pažeista jos garbė ir orumas, turi teisę šias vertybes ginti teisme.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.