Nukentėjusiojo vaiko močiutė su vaikais nuėjo pas stūmusio berniuko tėvus ir ėmė reikalauti žalos atlyginimo, tačiau jie užtrenkė duris, sakydami, kad nėra ko vaikams neštis brangių daiktų į lauką.

Praėjus porai savaičių po įvykio į mūsų namus atvyko policija, teigdama, kad musų sūnus bus apklausiamas, gresia administracinė bauda ir žalos atlyginimas. Noriu paklausti, ar šioje situacijoje žalos atlyginimas priklauso mūsų šeimai?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Administracinėn atsakomybėn gali būti traukiami asmenys, kuriems iki administracinio teisės pažeidimo padarymo sukako šešiolika metų. Nepilnamečiams nuo šešiolikos iki aštuoniolikos metų, padariusiems administracinius teisės pažeidimus, taikomos bendros administracinės atsakomybės nuostatos su tam tikrais ypatumais.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, jog už už nepilnamečių nuo keturiolikos iki šešiolikos metų padarytus pažeidimus (pavyzdžiui nepilnamečių padarytas chuliganizmas, važiavimas be bilieto keleivinėmis transporto priemonėmis, viešosios rimties trikdymas ir kt.) administracinėn atsakomybėn traukiami tėvai arba globėjai (rūpintojai). Kadangi nagrinėjamu atveju vaikas yra tik 9 m. amžiaus, administracinėn atsakomybėn negali būti patrauktas nei jis, nei jo tėvai.

Kiekvienas asmuo turi pareigą laikytis tokio elgesio taisyklių, kad savo veiksmais nepadarytų kitam asmeniui žalos.

Civilinis kodeksas nustato, jog už nepilnamečio iki keturiolikos metų padarytą žalą atsako jo tėvai ar globėjai, jeigu neįrodo, kad žala atsirado ne dėl jų kaltės. Jeigu nepilnametis iki keturiolikos metų padaro žalą tuo metu, kai jis yra mokymo, auklėjimo, sveikatos priežiūros ar globos (rūpybos) institucijos prižiūrimas, už tą žalą atsako ši institucija, jeigu neįrodo, kad žala atsirado ne dėl jos kaltės.

Aleksandras Kovalevskis
Taigi, pagal šias įstatymo normas už nepilnamečio padarytą žalą atsako tėvai ar atitinkama institucija, nes asmuo iki keturiolikos metų yra neveiksnus (CK 2.7 straipsnis). Tam, kad tėvams kiltų civilinė atsakomybė (turtinė prievolė, atlyginti nuostolius), būtina įrodyti visas civilinės atsakomybės sąlygas (neteisėtus veiksmus, žalą, priežastinį ryšį ir kaltę).

Nukentėjusiam asmeniui neįrodžius bent vienos iš civilinės atsakomybės sąlygų, tėvams pateiktoje situacijoje nekyla pareiga atlyginti nukentėjusiam patirtus nuostolius dėl sudaužyto telefono.

Primintina, jog civilinė atsakomybė netaikoma, taip pat asmuo gali būti visiškai ar iš dalies atleistas nuo civilinės atsakomybės, jei pats nukentėjęs asmuo atlieka veiksmus dėl kurių jam atsiranda ar padidėja nuostoliai. Tai gali būti nukentėjusio asmens sutikimas, kad jam būtų padaryta žalos, arba rizikos prisiėmimas.

Kai paties nukentėjusio asmens didelis neatsargumas padėjo žalai atsirasti arba jai padidėti, tai atsižvelgiant į pačio nukentėjusio asmens kaltės dydį žalos atlyginimas gali būti sumažintas arba reikalavimas atlyginti žalą (nuostolius) gali būti visiškai atmestas.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.