Į DELFI skaitytojo klausimą atsako „TEISĖS TARNŲ“ teisininkė Katažina Miloš.

Atsakant į pateiktą klausimą tikslinga apžvelgti gyvenamosios patalpos nuomos sutarties formos ir turinio reikalavimus bei jos registracijos klausimą.

Gyvenamosios patalpos nuomos sutartis

Gyvenamosios patalpos nuomos sutartimi nuomotojas įsipareigoja suteikti už mokestį gyvenamąją patalpą nuomininkui laikinai valdyti ir naudoti ją gyvenimui, o nuomininkas įsipareigoja naudotis šia patalpa pagal paskirtį ir mokėti nuomos mokestį. Norminį teisės aktas, reglamentuojantis nuomos teisinius santykius – tai Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas (CK), o CK XXXI skirsnis nustato būtent gyvenamųjų patalpų nuomos sutarčių sudarymo, vykdymo ir pasibaigimo tvarką.

Gyvenamosios patalpos nuomos sutarties turinys

Įmonių, įstaigų ar organizacijų ir fizinių asmenų komercinėmis sąlygomis (siekiant pelno) nuomojamų gyvenamųjų patalpų nuomos sutartys sudaromos šalių susitarimu. Įprastai sutarties tekstą pasiūlo viena iš sutarties šalių, todėl rekomenduotina pasiūlytą tekstą kitai sutarties šaliai įdėmiai perskaityti ir įsitikinti, kad sutartis bus sudaroma nurodžius joje visus būtinus elementus bei remiantis tik šalių sutartomis sąlygomis.

Katažina Miloš
CK numatytos tam tikras sąlygas, kurias reikia nurodyti gyvenamosios patalpos nuomos sutartyje, t. y. išnuomojamų patalpų adresas, kambarių ir kitokių patalpų skaičius, plotas, patalpose esanti inžinerinė (techninė) įranga, priklausiniai ir naudojimosi bendro naudojimo patalpomis sąlygos, nuomos mokesčio dydis ir šio mokesčio mokėjimo terminai, atsiskaitymų už komunalinius patarnavimus tvarka.

Sudaromoje sutartyje taip pat gali būti numatytos ir kitos pageidaujamos sąlygos. Be to, patartina nurodyti kuo įvairesnius ir išsamesnius nuomotojo bei nuomininko kontaktinius duomenis tam, kad kilus ginčui būtų galima lengviau vykdyti reikiamus veiksmus ginčui spręsti.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad nuomotojas privalo gyvenamosios patalpos nuomos sutarties sudarymo metu perduoti nuomininkui gyvenamojo namo savininkų bendrijos įstatų kopiją arba kopiją kitokio dokumento, kuriame yra nustatytos bendro naudojimo patalpų priežiūros, naudojimo, išlaikymo ir kitos taisyklės. Šio dokumento kopija yra neatskiriama gyvenamosios patalpos nuomos sutarties dalis, todėl nuomininkas turi teisę reikalauti šių dokumentų iš jų nedavusio nuomotojo.

Gyvenamosios patalpos nuomos sutarties forma ir registracija

Gyvenamosios patalpos nuomos sutartis tarp fizinių asmenų gali būti sudaromos žodžiu, tokiu atveju sutartis laikoma sudaryta nuo šalių susitarimo dėl sutarties sąlygų arba leidimo apsigyventi gyvenamojoje patalpoje dienos. Jei gyvenamųjų patalpų nuomos sutartis yra terminuota, ji turi būti sudaroma raštu, nepaisant to, kas yra jos šalis (fizinis ar juridinis asmuo). Rašytinė gyvenamosios patalpos nuomos sutartis laikoma sudaryta, kai šalys ją pasirašo. CK nenumato reikalavimo tvirtinti gyvenamosios patalpos nuomos sutarties notarine forma, todėl šią sutartį sudarant raštu pakanka, kad abi sutarties šalys sutartį ją pasirašytų, tuomet ji bus laikoma sudaryta bei galios.

Pažymėtina, kad gyvenamosios patalpos nuosavybės teisei perėjus iš nuomotojo kitam asmeniui, gyvenamosios patalpos nuomos sutartis lieka galioti naujam savininkui, jeigu gyvenamosios patalpos nuomos sutartis buvo įregistruota viešame registre įstatymų nustatyta tvarka (CK 6.585 straipsnis). Priešingu atveju nuomininkams reikės palikti nuomojamas patalpas.

Atsižvelgdama į susiklostančią praktiką nuomos teisiniuose santykiuose „TEISĖS TARNŲ“ teisininkė Katažina Miloš rekomenduoja sudaryta rašytinės formos gyvenamųjų patalpų nuomos sutartį ir taip išvengti galimų klaidų bei galinčių kilti nesutarimų su kita sutarties šalimi.

Taip pat rekomenduojama įregistruoti gyvenamųjų patalpų nuomos sutartį VĮ „Registrų centras“ nekilnojamojo turto registre ir taip apsaugoti nuomininko interesus. Šiai registracijai pakanka, kad viena iš sutarties šalių pateiktų sudarytą sutartį VĮ „Registrų centras“nekilnojamojo turto registrui.

Aukščiau esantis teisininko komentaras laikytinas bendrojo pobūdžio konsultacija. Dėl visapusiško ir tikslaus atsakymo beikonkretesnės teisinės konsultacijos interesantus kviečiame kreiptis į „TEISĖS TARNŲ“ teisininkus el. paštu info@teisestarnai.lt arba tel. +370 602 23141.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.