Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatas Darius Ališauskas.

Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso 6.256 str. nustato, kad kiekvienas asmuo privalo tinkamai ir laiku vykdyti savo sutartines prievoles, o nevykdant privalo atlyginti kitai sutarties šaliai šios patirtus nuostolius, sumokėti netesybas (baudą, delspinigius).

Taigi, jei pirkėjas nevykdys savo pareigos laiku sumokėti sutartą kainą už įsigytą butą, jūs turite teisę kreiptis į teismą ir prisiteisti padarytus nuostolius, t. y. negautą sumą pagal pirkimo-pardavimo sutartį, netesybas, bylinėjimosi išlaidas ir kitus turėtus nuostolius.

Būtina pažymėti, kad pirkėjo pareiga atsiskaityti su pardavėju šiuo atveju yra užtikrinta parduoto buto įkeitimu, sutinkamai su CK 6.414 str. 2 d., kuri nustato, kad kai nuosavybės teisė pereina pirkėjui nuo daikto perdavimo (o nekilnojamųjų daiktų pirkimui-pardavimui ir yra taikoma nuosavybės teisės perėjimo nuo daikto perdavimo taisyklė pagal CK 6.393 str. 4 d.), nuo to momento, kai daiktai perduodami pirkėjui, iki visiško sumokėjimo laikoma, kad šie daiktai yra įkeisti pardavėjui užtikrinant pirkėjo prievoles pagal sudarytą sutartį (priverstinis įkeitimas (hipoteka), jeigu sutartis nenumato ko kita.

Taigi, teismo sprendimas dėl nuostolių priteisimo galėtų būti įvykdytas ir nukreipiant išieškojimą į įkeistą turtą, t. y. parduotą pirkėjui butą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.