Į DELFI skaitytojo klausimą atsako Teisingumo ministerija.

Perduodant nuteistuosius asmenis atlikti likusią laisvės atėmimo bausmę iš vienos valstybės į kitą, vadovaujamasi daugiašalėmis tarptautinėmis sutartimis (1983 m. Europos Tarybos konvencija dėl nuteistųjų asmenų perdavimo bei jos 1997 m. papildomu protokolu; 1970 m. Europos konvencija dėl tarptautinio nuosprendžių pripažinimo; JTO tarptautiniais teisės aktais) arba dvišalėmis tarptautinėmis sutartimis.

Nuteistųjų asmenų perdavimas tolesniam bausmės atlikimui yra galimas 1983 m. Europos Tarybos konvencijos dėl nuteistųjų asmenų perdavimo pagrindu, kurios dalyvėmis yra tiek Lietuvos Respublika, tiek Ispanijos Karalystė.

1983 m. Europos Tarybos konvencijoje dėl nuteistųjų asmenų perdavimo numatytos sąlygos, kurioms esant yra galimas asmens perdavimas likusiai laisvės atėmimo bausmės daliai atlikti.

Perduodant asmenį Lietuvai, jis turi būti mūsų šalies pilietis, jam paskelbtas nuosprendis privalo būti galutinis ir neskundžiamas.

Taip pat likusios bausmės laikas turėtų būti mažiausiai 6 mėnesiai nuo prašymo perduoti padavimo datos arba neterminuotas, veikimas arba neveikimas, už kuriuos asmuo nuteistas, turėtų būti laikomi nusikalstama veika ir Lietuvoje.

Būtini ir abiejų valstybių sutikimai dėl nuteisto asmens perdavimo.

Vadovaujantis šia konvencija, reikalingas ir nuteistojo prašymas ar jo sutikimas būti perduotam. Asmuo, šiuo metu kalintis užsienio valstybėje ir norintis būti perduotas Lietuvai atlikti likusią bausmės dalį, gali tokį prašymą rašyti įkalinimo įstaigos, kurioje atliekama bausmė, administracijai; tos šalies, kurioje asmuo kali, Teisingumo ministerijai ar Generalinei prokuratūrai; Lietuvos Respublikos teisingumo arba užsienio reikalų ministerijoms.

Tokius prašymus gali rašyti ir nuteistajam atstovaujantis asmuo, jo sutuoktinis arba artimi giminaičiai. Taip pat tokį prašymą gali pateikti tiek nuteisusioji valstybė, tiek valstybė, kurioje bus atliekama bausmė.

Daugiau informacijos teisinio švietimo klausimais ieškokite Teisingumo ministerijos interneto svetainėje http://www.tm.lt/klausimai/duk

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.