Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Skolininko mirties atveju skola nėra nurašoma, tačiau įpėdinių atsakomybė už palikėjo skolas yra dvejopo pobūdžio.

Pirma, įpėdinis, kuris priėmė palikimą turto valdymo perėmimu arba padavęs pareiškimą notarui, už palikėjo skolas atsako visu savo turtu. Jeigu minėtu palikimo priėmimo būdu palikimą priėmė keletas įpėdinių, visi jie už palikėjo skolas atsako solidariai visu savo turtu.

Antra, tuo atveju, jei įpėdinis notarui pateiktame pareiškime dėl palikimo priėmimo nurodo, kad palikimą pageidauja priimti pagal turto apyrašą, už palikėjo skolas jis atsako tik paveldėto iš skolininko turto apimtyje. Bent vienam įpėdiniui priėmus palikimą pagal turto apyrašą, laikoma, kad visi kiti įpėdiniai palikimą taip pat priėmė pagal turto apyrašą.

Aleksandras Kovalevskis
Gavęs informaciją apie skolininko mirtį, antstolis sustabdo vykdomąją bylą iki paaiškėja skolininko įpėdiniai. Nustačius, kas priėmė palikimą ir perėmė mirusio asmens skolas, antstolis arba kreditorius turi teisę kreiptis į teismą su prašymu pakeisti šalį (skolininką) išieškojimo procese. Teismui patenkinus šį prašymą atsiranda galimybė nukreipti skolos išieškojimą jau į paveldėtojo (įpėdinio) turtą.

Tuo atveju, kai net antstoliui, kuriam įstatymai suteikia plačias priverstinio vykdymo teises (banko sąskaitų areštas, turto pardavimas iš varžytinių ir kt.) ilgą laiką nepavyksta išieškoti skolos, ir esant pagrįstai informacijai, kad turintis turto skolininkas galimai sąmoningai negauna oficialių pajamų (darbo užmokesčio, kitų išmokų), keičia gyvenamąsias vietas, turimas pajamas ir turtą slepia, tokiu būdu galimai užkerta kelią priverstiniam skolos išieškojimui, antstolio iniciatyva skolininkui gali būti skiriamos baudos už antstolio reikalavimų nevykdymą bei svarstomas skolininko baudžiamosios atsakomybės klausimas.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.