Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Girdziušas ir partneriai“ advokato padėjėja Ernesta Strankauskė

Šiuo konkrečiu atveju nereikės mokėti.

Kodėl ši dovana neapmokestinama ir kokios dovanos yra apmokestinamos?

Svarbu atkreipti dėmesį kokia yra dovanos vertė ir iš kokių gyventojų (artimųjų ar kitų) yra gautos dovanos, nes nuo to priklausys ar ji bus apmokestinama.

Iš kitų gyventojų dovanos (iš uošvio žentui), kurios neviršija 2,5 tūkst. Eur, yra neapmokestinamos, taigi mokesčių mokėti nereikia ir turto deklaruoti nereikia. Jei gautų dovanų vertė būtų didesnė nei 2,5 tūkst. Eur, tektų susimokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį. Pareiga mokėti mokesčius tenka pačiam apdovanotajam pasibaigus kalendoriniams metams, kuriais gautos dovanos.

Pajamų mokesčio nereikia mokėti už dovanas gautas iš artimųjų, t. y. sutuoktinio, tėvų (įtėvių), vaikų (įvaikių), senelių, brolių, seserų ir vaikaičių. Iš šių gyventojų gautos dovanos yra neapmokestinamos, jei jos per kalendorinius metus neviršija 3 tūkst. Eur, ir deklaruoti nereikia. Jei gautos dovanos per kalendorinius metus viršija 3 tūkst. Eur, jos taip pat nėra apmokestinamos, tačiau atsiranda prievolė deklaruoti tokias pajamas arba tokios vertės turtą.

Ernesta Strankauskė
Taigi, reikia žiūrėti į dovanojimo sutartį, jeigu joje žemės kaina įvertinta 2 tūkst. Eur suma, tuomet mokesčių mokėti nereikia, nes dovanos vertė nesiekia 2,5 tūkst. Eur.

Pažymėtina, kad nekilnojamojo daikto dovanojimo sutartis, turi būti notarinės formos (CK 6.469 straipsnio 2 dalis). Įstatymų reikalaujamos notarinės formos nesilaikymas sandorį daro negaliojantį (CK 1.93 straipsnio 3 dalis).

Pateikiamas advokato padėjėjos komentaras yra bendrojo pobūdžio. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: ernestastrankauske@gmail.com

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta, o atsakymai bus išspausdinti DELFI.