Dirbu stotyje, tvarkau teritoriją dėl žmonių saugumo. Ar galiu dabar reikalauti, kad man tos trys dienos būtų pridėtos prie kasmetinių atostogų ir apmokėtos? Ar yra nustatyta, kiek žmogui priklauso valyti patalpų ir teritorijos? Vasarą nėra labai sunku, bet pavasarį po žiemos, rudenį kai krenta lapai, ir žiemą, kai sninga, visa tai reikia tvarkyti man vienai.

Į DELFI skaitytojos klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokato padėjėja Julija Flis.

Įsigilinus į Jūsų laišką galima daryti išvadą, kad Jums aktualu tai, ar darbdavys gali Jus priversti dirbti už kitą darbuotoją pastarojo kasmetinių atostogų metu, ar pavaduojant kitą darbuotoją Jums turėtų būti mokamas didesnis darbo užmokestis bei klausimai, susiję su darbo užmokesčio apmokėjimu už darbą švenčių dienomis ir dėl išdirbio normų.

Dėl darbuotojo pareigos pavaduoti kitą darbuotoją jo atostogų metu

Pastebėtina, kad Darbo kodeksas nereglamentuoja situacijų, kuomet vienam darbuotojui išėjus kasmetinių atostogų, kitas darbuotojas jį pavaduoja. Šias situacijas įstatymų leidėjas paliko spręsti darbo teisinių santykių šalims – darbuotojui ir darbdaviui bendru sutarimu.

Paprastai pareiga pavaduoti kitą darbuotoją jo kasmetinių atostogų metu būna įtvirtinta pareigybės nuostatuose, pareigybės aprašymuose arba kolektyvinėje sutartyje. Tokiu atveju, jei darbuotojas buvo supažindintas su aukščiau nurodytais lokaliniais teisės aktais, pastarieji darbuotojui tampa privalomi, t.y. darbuotojas turi pareigą pavaduoti kitą kasmetinių atostogų išeinantį darbuotoją.

Lietuvos Respublikos Konstitucijos, tarptautinių teisės aktų analizė leidžia teigti, kad, jei pareigybės nuostatuose, pareigybės aprašyme arba kolektyvinėje sutartyje nėra įtvirtinta darbuotojo pareiga pavaduoti kitą darbuotoją pastarojo kasmetinių atostogų metu, darbdavys negali priversti darbuotojo dirbti už kitą darbuotoją.

Paprastai pavadavimo metu pavaduojančiajam darbuotojui tenka didesnis darbo krūvis. Pagal Darbo kodekso 197 straipsnio 1 dalį, kai padidinamas darbo mastas, palyginti su nustatyta norma, už darbą jam mokama proporcingai daugiau. Konkretūs darbo dydžiai nustatomi kolektyvinėse ar darbo sutartyse.

Pastebėtina, kad dažniausiai yra laikomasi skaičiavimo tvarkos, nurodytos žemiau pateikiamame pavyzdyje: tarkim, valytojai yra nustatytas 500 kv.m. valymo plotas. Jos kolegės kasmetinių atostogų metu jai pridedami papildomi 250 kv.m. valytino ploto. Taigi, darbuotojos darbo krūvis padidėjo 50 procentų, todėl jai mokamas 50 procentų didesnis darbo užmokestis.

Julija Flis
Dėl darbo užmokesčio apmokėjimo už darbą švenčių dienomis

Darbo kodekso 162 straipsnio 1 dalies 12 ir 13 punktuose įtvirtinta, kad švenčių dienos yra gruodžio 24 d., 25 d., 26 d.. Vadovaujantis Darbo kodekso 194 straipsniu, už darbą švenčių dienomis, jeigu jis nenumatytas pagal grafiką, mokama ne mažiau kaip dvigubai arba darbuotojo pageidavimu kompensuojama suteikiant darbuotojui per mėnesį kitą poilsio dieną arba tą dieną pridedant prie kasmetinių atostogų.

Jeigu darbas švenčių dienomis buvo numatytas pagal grafiką, darbuotojui mokamas ne mažesnis kaip dvigubas darbuotojo darbo užmokestis.

Vadinasi, jei 2012 m. gruodžio 24–26 d. dirbote pagal grafiką, tuomet darbdavys turėtų Jums sumokėti ne mažesnį kaip dvigubą Jūsų darbo užmokestį. Jei 2012 m. gruodžio 24–26 d. Jūs dirbote ne pagal grafiką, Jūs turėjote teisę pasirinkti: 1) per mėnesį ilsėtis kitas tris poilsio dienas; 2) kasmetines atostogas pasiilginti trejomis dienomis; 3) gauti už dirbtas švenčių dienas ne mažesnį kaip dvigubą darbo užmokestį.

Dėl išdirbio normų

Nei Darbo kodeksas, nei kiti teisės norminiai aktai nenumato konkrečių išdirbio normų (Jūsų atveju - valomų patalpų ar teritorijų dydžio). Konkrečios išdirbio normos nustatomos darbuotojo ir darbdavio susitarimu darbo sutartyje, arba darbdavio ir darbuotojų atstovų (Darbo tarybos, profesinės sąjungos) susitarimu kolektyvinėje sutartyje.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.