Tačiau grįžus iš ligoninės jis jos maldavo, jog pasirašytų susitaikymą, nuvykus į policiją, jis viską prisipažino, ir abu pasirašė, kad susitaikė.

Bet ar jis bus atleistas nuo atsakomybės, jeigu jis yra teistas, išėjęs iš kalėjimo prieš beveik 3 metus? Be to, neseniai jis buvo apkaltintas dėl vagystės, bet susitarė, kad žalą atlygins, tačiau jo charakteristika labai prasta.

Į DELFI skaitytojos klausimą atsako advokatų kontoros „Cobalt“ vyresnysis teisininkas, advokatas Linas Kuprusevičius

Atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės, kai kaltininkas ir nukentėjęs asmuo susitaiko, reglamentuoja Baudžiamojo kodekso 38 straipsnis. Šiuo pagrindu nuo atsakomybės gali būti atleistas asmuo, padaręs baudžiamąjį nusižengimą, neatsargų arba nesunkų ar apysunkį tyčinį nusikaltimą.

Smurtas artimoje aplinkoje yra priskiriamas prie nesunkių tyčinių nusikaltimų, todėl šią veiką padariusiam asmeniui gali būti taikomas aptariamas atleidimo nuo atsakomybės pagrindas, jeigu egzistuoja visos būtinos sąlygos ir nėra aplinkybių, dėl kurių toks atleidimas yra negalimas.

Atleidimui nuo baudžiamosios atsakomybės dėl susitaikymo yra būtinas kaltininko prisipažinimas padarius nusikalstamą veiką, turi būti atlyginta žala nukentėjusiam asmeniui arba susitarta dėl tokios žalos atlyginimo, susitaikyta su nukentėjusiu asmeniu ir turi būti pagrindas manyti, jog kaltininkas nedarys naujų nusikalstamų veikų.

Susitaikymas su nukentėjusiuoju, net ir egzistuojant visoms būtinoms sąlygoms, negali būti taikomas pavojingam recidyvistui, taip pat asmeniui, kuris anksčiau jau buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės kaip susitaikęs su nukentėjusiu asmeniu, jeigu nuo susitaikymo dienos iki naujos veikos padarymo praėjo mažiau negu ketveri metai.

Vertinant konkrečią klausime pateiktą situaciją baudžiamojo įstatymo prasme, galima išskirti tokius sprendimo atleisti asmenį nuo baudžiamosios atsakomybės priėmimui reikšmingus faktus:

nusikalstamą veiką padaręs asmuo pripažįsta savo kaltę ir susitaikė su nukentėjusiu asmeniu;

galima daryti prielaidą, kad dėl žalos atlyginimo nesutarimų su nukentėjusiu asmeniu nekilo arba nukentėjusysis nepareiškė reikalavimo atlyginti žalą.

Linas Kuprusevičius
Tad nagrinėjamu atveju lieka klausimas tik dėl paskutinės įstatyme įtvirtintos sąlygos egzistavimo, t. y. pagrįsto manymo, jog asmuo ateityje nedarys naujų nusikalstamų veikų. Šios sąlygos vertinimas priklauso teismo, priimančio sprendimą dėl atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės, kompetencijai. Sprendžiant, ar yra pagrįstas manymas, jog asmuo nedarys naujų nusikalstamų veikų, atsižvelgiama į kaltininko asmenybę, lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių, padarytos nusikalstamos veikos aplinkybes ir kitas sprendimui priimti reikšmės galinčias turėti aplinkybes. Įstatymas jokio sąrašo aplinkybių, į kurias privaloma atsižvelgti, nenumato.

Sprendžiant pagal klausime nurodytus faktus, o būtent, kad fizinis smurtas buvo panaudotas prieš nėščią moterį (sunkinanti kaltininko atsakomybę aplinkybė), kaltininkas praeityje teistas, yra atlikęs realią laisvės atėmimo bausmę, teistumas neišnykęs, tikėtina, jog teismo sprendimas dėl atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės būtų neigiamas.

Taip pat būtina turėti omenyje, kad net ir esant visoms baudžiamajame įstatyme numatytoms sąlygoms, atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės kaltininką dėl to, kad šis susitaikė su nukentėjusiuoju, yra teismo teisė, bet ne pareiga.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos galite kreiptis el. paštu: linas.kuprusevicius@cobalt.legal.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.