Į DELFI skaitytojo klausimą atsako „TEISĖS TARNŲ“ teisininkė Katažina Miloš.

Jungtinių Tautų (JT) Vaiko teisių konvencija numato  kiekvieno  vaiko  teisę turėti  tokias   gyvenimo  sąlygas,  kokių  reikia  jo  fiziniam, protiniam, dvasiniam, doroviniam ir socialiniam vystymuisi bei tėvams  arba kitiems  vaiką auklėjantiems asmenims tenka didžiausia atsakomybė už gyvenimo sąlygų, būtinų vaikui vystytis, sudarymą pagal jų sugebėjimus ir finansines galimybes.

Remiantis Civiliniu kodeksu (CK), tėvai privalo materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus. Išlaikymo tvarka ir forma nustatoma bendru tėvų susitarimu. Išlaikymo dydis turi būti proporcingas nepilnamečių vaikų poreikiams bei jų tėvų turtinei padėčiai ir užtikrinti būtinas vaikui vystytis sąlygas.

Būtinoms vaiko vystymosi sąlygoms sudaryti turi būti patenkinti vaiko poreikiai maistui, aprangai, būstui, sveikatai, mokslui, poilsiui, laisvalaikiui, kultūriniam ir kitokiam ugdymui. Materialinį išlaikymą savo nepilnamečiams vaikams privalo teikti abu tėvai proporcingai savo turtinei padėčiai, net ir tuo atveju, kai tėvai pradėjo gyventi skyrium ar nutraukė santuoką. Išlaikymas turi būti taikomas ir vaikams, gimusiems nesusituokusiems tėvams. Išlaikymo tvarka ir forma paprastai nustatoma bendru tėvų susitarimu.

Tėvų lygiateisiškumo principas reiškia, kad tėvo ir motinos teisės ir pareigos savo vaikams yra lygios nepriklausomai nuo to, ar jie yra susituokę, ar nesusituokę, todėl jie turi lygias teises ir pareigas savo vaikams. Tačiau būtina pažymėti, kad tėvų valdžios lygybės principas nereiškia, kad tėvas ir motina turi visiškai vienodas konkrečias teises ir pareigas savo vaikams, nes konkrečios tėvų teisės ir pareigos vaikams priklauso nuo faktinių bylos aplinkybių, pavyzdžiui, nuo to, su kuriuo iš tėvų nustatyta nepilnamečio vaiko gyvenamoji vieta, kokia yra kiekvieno iš tėvų turtinė padėtis ir pan.

Katažina Miloš
Šis principas reiškia, kad, esant vienodoms faktinėms aplinkybėms, tėvų teisės ir pareigos vaikams turi būti lygios ir šio principo turi būti laikomasi paskirstant išlaikymo (alimentų)  pareigą tarp vaiko tėvų proporcingai jų turtinei padėčiai.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) praktikoje pripažįstama, kad priteisiant vaikui išlaikymą būtiniems poreikiams patenkinti pripažintinas būtinu minimalios mėnesinės algos dydžio išlaikymas.

Toks kriterijus dėl priteistino išlaikymo dydžio nustatytinas atsižvelgiant į CK 6.461 str. 2 d. nuostatas, kad vieno mėnesio išlaikymo vertė negali būti mažesnė už vieną minimalią mėnesio algą (MMA). Tačiau šis kriterijus yra tik orientacinis ir taikytinas atsižvelgiant į konkrečias bylos aplinkybes. Nėra nustatytas minimalus ar maksimalus išlaikymo vaikui dydis.

Nustatant vaiko poreikių ir tėvų turtinės padėties proporcingumą turi būti nurodyta, kokia dalimi tėvų gaunamos pajamos ir turimas turtas, t. y. tėvų turtinė padėtis, gali užtikrinti vaikų poreikių tenkinimą. Jei tėvų turtinė padėtis leidžia, turi būti nustatytas maksimaliai patenkinantis vaikų poreikius išlaikymo dydis (CK 3.192 str. 2 d.), jei ne – tai išlaikymo dydis turi patenkinti būtinus vaiko poreikius.

Tuo atveju, kai vaiko tėvo (motinos) turtinė padėtis yra sunki ir ji pagrįsta byloje surinktais įrodymais, teismas gali nustatyti ir mažesnį nei minimali mėnesinė alga išlaikymą, tačiau išlaikymo dydis, atsižvelgiant į konkrečias bylos aplinkybes, neturėtų būti mažesnis už minimalų gyvenimo lygį.

Kadangi alimentai nustatomi atsižvelgiant į kelis kriterijus, apžvelgsime juos šiuo konkrečiu atveju. Pirma, nepilnametis vaikas gyvena su motina, antra, tėvo ir motinos gaunamos pajamos ganėtinai skiriasi, tėvo darbo užmokestis yra 5 000 Lt, o motinos – 1 000 Lt, todėl manytina, kad tėvo mokamas alimentų dydis, t.y. 1 000 Lt yra proporcingas jo turtinei padėčiai ir patenkinantis vaiko poreikius.

Šis teisininko komentaras laikytinas bendrojo pobūdžio konsultacija. Dėl visapusiško ir tikslaus atsakymo bei konkretesnės teisinės konsultacijos interesantus kviečiame kreiptis į „Teisės tarnai“ teisininkus el. paštu info@teisestarnai.lt arba tel. +370 602 23141.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.