Į klausimą atsako antstolė, Antstolių garbės teismo narė Neringa Bacevičienė

Antstolio sprendimą nulems konkrečios aplinkybės

„Kreiptis į antstolį dėl arešto panaikinimo, žinoma, galima. O ar antstolis galės tai padaryti, priklausys nuo daugelio aplinkybių. Svarbu, kokio dydžio skola ir kokią jos dalį reikia sumokėti, koks turtas yra areštuotas (ar tai banko sąskaitos, ar nekilnojamasis turtas, o gal automobilis arba akcijos), kokia rizika, kad, panaikinus areštą, atsiskaitymas gali nutrūkti ir t. t. Skolos išieškojimą vykdantis antstolis visas šias aplinkybes įvertins ir nuspręs, ką daryti.

Kokia turto arešto paskirtis?

Antstolis turi pareigą užtikrinti kaip galima greitesnį skolos grąžinimą kreditoriui. Tam jis naudoja valstybės leidžiamas priverstinio vykdymo priemones, tarp kurių yra ir apribojimai skolininko lėšoms bei turtui. Civilinio proceso kodekso 624 str. leidžia vienu metu taikyti kelias priverstinio vykdymo priemones.

Neringa Bacevičienė
Jeigu nėra įrodymų, kad panaikinus apribojimus turtui kreditoriaus galimybės susigrąžinti reikalaujamą skolą nesumažės, tai areštas įprastai taikomas iki išieškojimo pabaigos. Net ir tada, kai į skolingo asmens sąskaitą pervedamos pašalpos, iš kurių skolos nėra išieškomos, apribojimai neretai lieka. Juk į tą pačią sąskaitą gali patekti ir kitos lėšos, pavyzdžiui, dovanos, grąžinamos skolos, mokesčių permokos, laimėjimai loterijose. Iš šių lėšų išieškoti galima, tad sąskaitos areštas tokiais atvejais padeda greičiau sugrąžinti skolas. Tiesa, pagal Civilinio proceso kodekso 675 str. neturi būti areštuojama skolininko turto iš esmės daugiau, negu jo reikia išieškotinai sumai ir vykdymo išlaidoms padengti.

Kada arešto panaikinimas garantuotas?

Areštą ir kitas priverstinio poveikio priemones antstolis panaikina užbaigdamas vykdomąją bylą (išskyrus tuos atvejus, kai byla persiunčiama vykdyti kitam antstoliui).

Kai skolos išieškojimo procesas tęsiasi ilgai ir nesumokėta skolos dalis reikšmingai sumažėja, gali būti mažinama arešto apimtis. Pavyzdžiui, vietoj apribojimo pusei žemės sklypo gali būti nustatomas apribojimas tik ketvirtadaliui sklypo, jeigu jį realizavus būtų padengiamas skolos likutis ir antstolio kontoros patirtos priverstinio išieškojimo išlaidos.

Skola – ne antstoliui

Nors dažnas skolininkas priverstinio skolos išieškojimo procesą vadina mokėjimu antstoliui, norisi priminti, kad iš tiesų jis moka savo kreditoriui. Antstolis tik užtikrina grąžinimo procesą skolos, kurios asmuo nesumokėjo laiku ir gera valia.