Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba ir Žlioba“ advokato padėjėja Julija Viktorija Flis.

Iš Jūsų pateikto trumpo situacijos aprašymo nėra aiškios aplinkybės, kurios, atsakant į Jūsų suformuotą klausimą, yra svarbios ir kurias Jums atėjus į Kontorą mėgintume išsiaiškinti, pavyzdžiui, ar butas buvo padovanotas tėvams iki santuokos sudarymo, ar po santuokos sudarymo, taip pat nėra aišku, ar Jūsų tėvukas neturi daugiau vaikų, taip pat ar Jūsų tėvukas nėra sudaręs testamento, ar nutraukus santuoką su Jūsų mama, tėvukas nebuvo vedęs dar kartą.

Nežinant aukščiau nurodytų aplinkybių, sunku konkrečiai ir tiksliai atsakyti į Jūsų klausimą, tačiau, visgi, pamėginsiu aprašyti keletą galimų variantų.

Pirma, Lietuvoje palikėjo turtas dalinamas taip, kaip nurodyta testamente. Jei palikėjas nėra sudaręs testamento, tuomet paveldėjimo klausimai sprendžiami vadovaujantis Civilinio kodekso 5 knygos nuostatomis. Vadinasi, pirmiausiai Jums reiktų sužinoti, ar Jūsų tėvukas nėra sudaręs testamento. Jei, visgi, testamentas yra sudarytas, paveldėjimo klausimai bus sprendžiami taip, kaip nurodyta testamente.

Julija Viktorija Flis
Antra, jei testamento nėra ar testamente nurodytas įpėdinis atsisakė ar nepriėmė palikimo, tuomet taikomos Civilinio kodekso 5 knygos nuostatos, pagal kurias teisę paveldėti pirmiausiai turi palikėjo vaikai ir sutuoktinis (atkreipiu dėmesį, kad ne buvęs sutuoktinis, o esamas sutuoktinis). Vadinasi, jei Jūsų tėvukas turėjo daugiau vaikų, arba po santuokos nutraukimo buvo dar kartą vedęs, teisę paveldėti turite ne tik Jūs, bet kiti vaikai bei sutuoktinis.

Trečia, jei testamento nėra ar testamente nurodytas įpėdinis atsisakė ar nepriėmė palikimo ir jei esate vienintelis vaikas ir Jūsų tėvukas po santuokos nutraukimo su Jūsų mama nebuvo daugiau vedęs, teisė paveldėti priklauso tik Jums. Kadangi pagal Civilinio kodekso nuostatas palikėjo tėvai yra antros eilės įpėdiniai, Jūsų močiutė (tėvuko mama) paveldės tik tuo atveju, jei Jūs atsisakysite arba nepriimsite palikimo.

Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad pagal Civilinio kodekso nuostatas negalima paveldėti tik iš dalies, t. y. jei kreipsitės pas notarą su pareiškimu apie palikimo priėmimą, galite paveldėti ne tik buto dalį, bet ir tėvuko skolas (jei, žinoma, tėvukas turėjo skolų). Jei nežinote tėvuko finansinės situacijos (t. y. ar tėvukas turėjo skolų, ar ne, arba kokios konkrečiai Jūsų tėvuko skolos), rekomenduotina notarui nurodyti, kad palikimą priimsite pagal turto apyrašą.

Dėl palikimo priėmimo reikia kreiptis į palikimo atsiradimo vietos notarą per tris mėnesius nuo tėvuko mirties. Palikimo atsiradimo vieta pagal Civilinio kodekso 5 knygos nuostatas laikoma paskutinė nuolatinė palikėjo gyvenamoji vieta.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.