Ši bendrovė kreipėsi į teismą, kuris ieškinį patenkino ir priteisė įsiskolinimą, tik jis gerokai didesnis, nei žmona buvo skolinga. Laiškai dėl skolos sumokėjimo buvo siunčiami uošvienės adresu, bet, kaip spėju, jų ji nepasiimdavo iš pašto. Ar yra taikoma senatis dėl skolos išieškojimo?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo narė, antstolė Sonata Vaicekauskienė.

Aprašomų problemų mazgas susiraizgęs iš keleto gijų. Pabandykime jį išnarplioti.

Kodėl skola buvo „brandinama“ lyg sūris? Per 14 metų nuo skolos atsiradimo iki priverstinio išieškojimo pradžios susikaupė daug delspinigių ir palūkanų. Skola padidėjo beveik du kartus. Gal ir keista, bet mūsų įstatymai tai leidžia: kreditorius gali prisiteisti skolą ne vėliau kaip po dešimties metų ir po to turi dar penkerius metus, per kuriuos gali teismo sprendimą pateikti antstoliui. Akivaizdu, kad bent jau nedidelėms skoloms tokių ilgų ieškinio senaties ir pateikimo priverstinai vykdyti senaties terminų nereikia. Antstolių nuomone, šiuos terminus būtina trumpinti, kad nedidelių skolų augimo rizika sumažėtų.

Ar senatis gali išgelbėti nuo privačios skolos mokėjimo? Deja, ne. Didžiajai daliai skolų, išskyrus valstybei nesumokėtų socialinio draudimo, muito ir kitų mokesčių skolas, priverstinio išieškojimo senaties terminai netaikomi. Tarp „nenurašomų“ skolų patenka ir skolos telekomunikacijų bendrovėms – jos gali slėgti visą gyvenimą, tėvų negrąžintos skolos paveldimos ir gali būti išieškomos iš jų vaikų.

Ar vienas sutuoktinis atsako už kito skolas? Taip. Pagal Civilinį kodeksą sutuoktinių darbo užmokestis pripažįstamas bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe. Tad jei vienas sutuoktinis(-ė) turi skolų, tačiau neturi asmeninių pajamų, jo(-s) skolos gali būti išieškomos iš kito sutuoktinio uždirbamo atlyginimo.

Dar bendrąja nuosavybe pripažįstamos pajamos, gautos po santuokos sudarymo iš sutuoktinių ar vieno jų darbinės ar intelektinės veiklos, dividendai, taip pat pensijos, pašalpos bei kitokios išmokos, išskyrus tikslinės paskirties išmokas. Kai nepavyksta išieškoti skolos iš skolininkui priklausančių lėšų ar turto, antstolis atlieka abiejų sutuoktinių turtinės padėties patikrinimą. Aprašius bendrąjį turtą, jis areštuojamas ir pasiūloma kreiptis į teismą su prašymu dėl vieno sutuoktinio turto dalies nustatymo bendrojoje jungtinėje nuosavybėje. Teismui padalijus turtą, skolos išieškojimas nukreiptas į tą neskolingo sutuoktinio atlyginimo ar kito turto dalį, kuri pripažinta priklausančia skolingajam sutuoktiniui.

Apie uošves ir anytas... Visi mes esame patys atsakingi už savo prievolių vykdymą (įskaitant ir mums priskirtas sutuoktinių prievoles). Taip pat turime pareigą operatyviai informuoti reikiamas institucijas (tarp jų – ir antstolius) apie savo gyvenamąją vietą bei nurodyti tikslų adresą korespondencijai tais atvejais, kai nesutampa deklaruotoji ir faktinė gyvenamoji vieta. Ėmė ar neėmė uošvė laiškų su informacija apie skolą, ne taip ir svarbu. Svarbiausia – ar antstoliui buvo tinkamai pranešta, kokiu adresu siųsti korespondenciją.

Sonata Vaicekauskienė
Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.