Atsako advokatų kontoros „Žlioba&Žlioba“ advokatas Dainius Žiedas:

Jeigu asmuo, kuriam atimta teisė vairuoti transporto priemonę, teisės atėmimo laikotarpiu nepadarė naujo teisės pažeidimo, teismas gali praėjus ne mažiau kaip pusei paskirtojo laiko, sutrumpinti nurodytos teisės atėmimo terminą.

Asmuo, norintis, anksčiau laiko atgauti teisę vairuoti transporto priemonę privalo pateikti teismui motyvuotą prašymą, pagrindžiantį kad administracinės atsakomybės tikslai pasiekti ir jam galima anksčiau laiko gražinti teisę vairuoti.

Kai tokia teisė atimta už tai, kad asmuo padarė teisės pažeidimą būdamas neblaivus arba apsvaigęs nuo narkotikų, vaistų ar kitų svaigiųjų medžiagų, privaloma išklausyti mokymus apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai ir pateikti teismui, svarstančiam prašymą dėl nuobaudos termino sutrumpinimo, tai patvirtinančią pažymą.

Šiuos mokymus privaloma išklausyti bet kuriuo atveju, jei norima atgauti dokumentus patvirtinančius teisę vairuoti transporto priemonę, jei ji atimta už vairavimą neblaiviam ar apsvaigus, t. y., net ir suėjus visam teisės atėmimo terminui.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 330 straipsnio 3 dalyje nustatyta: jei specialioji teisė atimta vieneriems metams ar ilgesniam laikui, iš asmens paimti dokumentai grąžinami tada, kai asmuo užbaigia papildomus vairuotojų mokymus ir išlaiko kvalifikacinius egzaminus.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.