Į DELFI skaitytojos klausimą atsako advokatų kontoros „Girdziušas ir partneriai“ advokato padėjėja Ernesta Strankauskė.

Kiekvienam vaikui yra suteikiama tėvų pavardė. Kai tėvų pavardės skirtingos, vaikui tėvų susitarimu suteikiama tėvo ar motinos pavardė arba dviguba pavardė, sudaryta iš tėvo ir motinos pavardžių. Tėvui ir motinai nesusitarus dėl vaiko pavardės, vaikui pavardė suteikiama teismo nutartimi. Vaiko pavardės pakeitimo pagrindus ir tvarką nustato teisingumo ministras (Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso 3.167 straipsnis).

Mirusio tėvo atveju, nepilnamečio vaiko pavardę keisti leidžiama likusiam iš turimų tėvų t.y. motinai. Nepilnamečio vaiko pavardė gali būti keičiama jeigu vienas iš nepilnamečio vaiko tėvų santuokos sudarymo metu pasirenka kito sutuoktinio pavardę arba santuokos nutraukimo metu pasilieka savo iki santuokos turėtą pavardę.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos teisingumo ministro įsakymu „Dėl asmens vardo ir pavardės keitimo taisyklių patvirtinimo‘‘ kai keičiamas jaunesnio kaip 16 metų nepilnamečio vaiko pavardė, jo vardu prašymą ir kitus reikiamus dokumentus dėl pavardės pakeitimo civilinės metrikacijos įstaigai pateikia jo atstovas pagal įstatymą. Nepilnamečių vaikų atstovai pagal įstatymą yra jų tėvai, išskyrus tėvus, teismo sprendimu pripažintus neveiksniais šioje srityje arba ribotai veiksniais šioje srityje, ir kitus šiame kodekse nustatytus atvejus (Civilinio kodekso 3.157 straipsnis).

Prašymą pakeisti pavardę vaiko motina gali pateikti pasirinktai civilinės metrikacijos įstaigai tiesiogiai arba per Metrikacijos paslaugų informacinę sistemą. Lietuvos Respublikos piliečio asmens tapatybei patvirtinti turi būti pateikiamas Lietuvos Respublikos piliečio pasas arba Lietuvos Respublikos pasas, arba asmens tapatybės kortelė.

Kai pavardė keičiama norint turėti patėvio (pamotės), buvusio globėjo (buvusio ar esamo rūpintojo) pavardę, civilinės metrikacijos įstaigai pateikiami dokumentai, pagrindžiantys, kad konkretus asmuo yra pareiškėjo patėvis (pamotė), buvo globėjas (buvo ar yra rūpintojas), taip pat patėvio (pamotės) ar globėjo (rūpintojo) laisvos formos rašytinis sutikimas dėl pareiškėjo pavardės pakeitimo.

Pateikiamas advokato padėjėjos komentaras yra bendrojo pobūdžio. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: ernestastrankauske@gmail.com

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.