Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Girdziušas ir partneriai“ advokato padėjėja Ernesta Strankauskė.

Tėvas padovanojo sutuoktinei savo turtą, vadinasi įvyko dovanojimo sandoris, buvo pasirašyta dovanojimo sutartis. Pagal dovanojimo sutartį viena šalis neatlygintinai perduoda turtą ar turtinę teisę kitai šaliai nuosavybės teise arba atleidžia apdovanotąjį nuo turtinės pareigos dovanotojui ar trečiajam asmeniui.

Tačiau kartais pasirašyta dovanojimo sutartis nėra laikomi dovanojimu, pavyzdžiui: sutartis, pagal kurią dovana pereina apdovanotajam nuosavybės teise po dovanotojo mirties. Tokia dovanojimo sutartis negalioja ir šiems santykiams taikomos paveldėjimo teisinius santykius reglamentuojančios normos.

Iš esmės pats dovanojimas yra sandoris, todėl galioja visi sandorių negaliojimo pagrindai. Negaliojantys sandoriai tai niekiniai ir nuginčijami sandoriai. Sandoris laikomas niekiniu, jeigu jis, vadovaujantis įstatymais, negalioja, nepaisant to, yra ar ne teismo sprendimas pripažinti jį negaliojančiu. Šalys negali niekinio sandorio patvirtinti. Toks sandoris turi prieštarauti imperatyvioms įstatymo normoms arba/ir viešajai tvarkai ar gerai moralei.

Sandoris, kurį pripažinti negaliojančiu būtinas teismo sprendimas, yra nuginčijamas sandoris. Ieškinį dėl nuginčijamo sandorio pripažinimo negaliojančiu gali pareikšti tik sandorio šalis ar kitas suinteresuotas asmuo, kurio teisės pažeistos. Šiuo atveju sūnus.

Jeigu tėvas dovanojimo sandorį sudarė būdamas veiksnus, išreikšdamas savo tikrąją valią tuomet tokio sandorio nuginčyti nepavyks. Jeigu atvirkščiai, tuomet reikia kreiptis į teismą vos tik sužinojote apie tokio sandorio negaliojimo pagrindą.

Taigi, sandoriai kurių negaliojimą galima ginčyti: sandoriai, sudaryti fizinių asmenų, kuriuos teismas pripažinęs neveiksniais dėl ligos ar silpnaprotystės, nes jie adekvačiai nesuvokia juos supančio pasaulio ir jų valios išraiška neturi teisinės reikšmės; sandoriai sudaryti fizinių asmenų, kurių veiksnumas teismo apribotas dėl piktnaudžiavimo alkoholiniais gėrimais ar narkotinėmis medžiagomis, išskyrus smulkius sandorius; tariami sandoriai, kurie yra sudaromi fiktyviai.

Ernesta Strankauskė
Pateikiamas advokato padėjėjos komentaras yra bendrojo pobūdžio. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: ernestastrankauske@gmail.com

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.