Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Fizinio asmens bankroto paskirtis yra sudaryti sąlygas atkurti sąžiningo fizinio asmens mokumą užtikrinant jo kreditorių reikalavimų tenkinimą ir išlaikant teisingą skolininko ir jo kreditorių interesų pusiausvyrą.

Lietuvos Respublikos fizinių asmenų bankroto įstatymas apibrėžia fizinio asmens nemokumas sąvoką. Tai yra fizinio asmens būklė, kai jis negali įvykdyti skolinių įsipareigojimų, kurių mokėjimo terminai suėję ir kurių suma viršija 25 Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintas minimaliąsias mėnesines algas.

Nuo 2018 m. sausio 1 d. minimali mėnesinė alga Lietuvoje buvo padidinta iki 400 eurų, taigi reikalaujamų skolinių įsipareigojimų dydis, siekiant fizinio asmens bankroto, taip pat atitinkamai padidėjo. Dabar fizinio asmens skolos jo kreditoriams turi viršyti 10 000 eurų sumą.

Taip pat įstatyme aiškiai apibrėžta, kad skoliniai įsipareigojimai kreditoriams privalo būti pradelsti.

Teismas atsisako iškelti fizinio asmens bankroto bylą, jeigu pareiškimo iškelti fizinio asmens bankroto bylą nagrinėjimo metu nustato, kad fizinio asmens būklė neatitinka aukščiau pateiktos fizinio asmens nemokumo sąvokos.

Atsižvelgiant į klausime nurodytas faktines aplinkybes bei į fizinio asmens finansinę būklę (skolos nėra pradelstos, jų suma nesiekia nustatyto dydžio), akivaizdu, kad tokiam asmeniui fizinio asmens bankroto byla nebūtų iškelta, nes jis pagal įstatymo nustatytus kriterijus negali būti laikomas nemokiu.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos prašome kreiptis el. paštu aleksandras.kovalevskis@justicion.lt