Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros Žiemelis, Valys, Rugys ir partneriai advokatas, partneris Karolis Rugys.

Prievolės neįvykdymas arba netinkamas jos vykdymas lemia prievolę pažeidusios šalies civilinę atsakomybę. Kreditorius turi teisę į visišką nuostolių atlyginimą. Tai įgyvendinama taikant įvairius kreditoriaus interesų apsaugos būdus, tarp jų – palūkanų ir netesybų institutus.

Delspinigiai (kaip ir bauda) yra netesybos, t.y. sutartyje numatyta suma, kurią skolininkas privalo sumokėti kreditoriui, jeigu prievolė yra neįvykdyta arba, kaip šiuo atveju, įvykdyta netinkamai.

Palūkanos gali būti kaip mokestis už pinigų skolinimą (vadinamos pelno arba mokėjimo palūkanos) arba minimalių kreditoriaus nuostolių kompensacija už piniginės prievolės įvykdymo termino praleidimą (vadinamos kompensuojamosios palūkanos).

Finansiniame sandoryje galima kartu reikalauti pelno (mokėjimo) palūkanų ir kompensuojamųjų palūkanų. Arba pelno (mokėjimo) palūkanų ir delspinigių (netesybų) kartu. Tačiau sutartyje numatytų delspinigių (netesybų) ir kartu kompensuojamųjų palūkanų reikalauti negalima: tokiu atveju ta suma, kuri yra mažesnė, turi būti įskaitoma į tą sumą, kuri yra didesnė.

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad įstatymas numato skirtingus senaties terminus netesyboms ir palūkanoms. Jei palūkanas galima skaičiuoti už maksimalų penkerių metų terminą, tai delspinigius galima būtų skaičiuoti tik už maksimalų šešių mėnesių terminą.

Svarbu paminėti ir tai, jog jei kreipiamasi į teismą, tai papildomai galima reikalauti ir procesinių palūkanų, kurios skaičiuojamos nuo priteistos sumos (neskaitant bylinėjimosi išlaidų) už terminą nuo bylos teisme iškėlimo iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Reikėtų pažymėti, kad palūkanų ir netesybų išieškojimas neužkerta kelio kreditoriui reikalauti iš skolininko ir kitų nuostolių, kurių nepadengia išieškotos sumos – taip užtikrinamas visiško nuostolių atlyginimo principas (lot. restitutio in integrum). Tokiu atveju, nuostolių dydį ir reikalavimo pagrįstumą turi įrodyti kreditorius. Tai ne visada lengva padaryti, todėl dažnai sutartiniuose santykiuose dėl netinkamo prievolės įvykdymo ar neįvykdymo yra numatomos netesybos arba/ir palūkanos.

Advokatas Karolis Rugys
Minimalus kompensuojamųjų palūkanų dydis yra numatytas įstatyme, tačiau dėl jų dydžio galima susitarti ir sutartyje.

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad tiek palūkanos, tiek netesybos teismo gali būti sumažintos. Ir tai turėtų būti daroma nepaisant to, ar yra skolininko prašymas dėl mažinimo, ar ne. Mažinimo riba kiekvienu konkrečiu atveju gali būti skirtinga, nes mažinant tiriamas netesybų ar palūkanų santykis su nuostoliais bei atsižvelgiama į kitas, įtakos turinčias aplinkybes, kurių baigtinio sąrašo nėra.

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio; dėl detalios teisinės konsultacijos galima kreiptis tiesiogiai į advokatų kontorą Žiemelis, Valys, Rugys ir partneriai www.zvr.lt.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.