Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Paskelbti fizinio asmens bankrotą gali tik nemokus asmuo, atitinkantis įstatymo nustatytus reikalavimus. Nemokumas yra būklė, kai fizinis asmuo negali įvykdyti skolinių įsipareigojimų, kurių mokėjimo terminai suėję ir kurių suma viršija 7 500 eurų sumą.

Norėdamas inicijuoti sau bankroto bylą fizinis asmuo turi teismui pateikti pareiškimą ir nemokumą pagrindžiančius dokumentus.

Prie pareiškimo turi būti pridedamas fizinio asmens turimo turto sąrašas, kuri sudaro fiziniam asmeniui priklausantis nekilnojamasis turtas, sąskaitose esančios lėšos, grynieji pinigai, akcijos, kiti vertybiniai popieriai ir kitas turtas. Taip pat privaloma pateikti duomenis apie fizinio asmens įkeistą turtą, suteiktus kitus prievolių įvykdymo užtikrinimo būdus.

Teismui patenkinus fizinio asmens pareiškimą dėl bankroto ir įsiteisėjus teismo nutarčiai iškelti fizinio asmens bankroto bylą fiziniam asmeniui draudžiama vykdyti visas finansines prievoles, neįvykdytas iki nutarties iškelti fizinio asmens bankroto bylą įsiteisėjimo dienos, taip pat draudžiama disponuoti turimu turtu (jį parduoti, kitaip perleisti ar sudaryti kitokius sandorius). Šiuo turtu turi teisę disponuoti tik bankroto administratorius.

Vykdant fizinio asmens bankroto procedūrą, sudaromas bankroto planas, kuriame be kitos informacijos turi būti nurodyta numatomo parduoti fizinio asmens turimo turto (taip pat ir įkeisto), į kurį gali būti nukreiptas išieškojimas, sąrašas, turto pardavimo eiliškumas, terminai ir numatoma turto pardavimo kaina. Turtą parduoda bankroto administratorius pagal plane nustatytą eiliškumą ir terminus.

Aleksandras Kovalevskis
Turto pardavimas pradedamas įsiteisėjus teismo nutarčiai patvirtinti planą. Nekilnojamasis įkeistas turtas parduodamas varžytinėse Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka, pranešus apie tai įkaito turėtojui ar hipotekos kreditoriui. Pastarasis įgyja teisę, jeigu fizinis asmuo neįvykdė įkeitimu ar hipoteka užtikrintos prievolės, reikalauti įkeistą turtą parduoti ir iš gautų lėšų pirmiausia tenkinti jo reikalavimus, o jeigu įkeisto turto parduoti nepavyksta perimti šį turtą savo nuosavybėn. Įkeitimu ir ar hipoteka užtikrinti kreditorių reikalavimai tenkinami pirmiausia iš lėšų, gautų pardavus įkeistą fizinio asmens turtą, arba perduodant įkeistą turtą.

Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytą, akivaizdu, kad fizinio asmens bankroto procedūra nepadės asmeniui išsaugoti jam priklausančio įkeisto nekilnojamojo turto. Fiziniam asmeniui paskelbus bankrotą, jo įkeistas turtas bus parduotas varžytinėse tam, kad būtų patenkintas jo kreditoriaus (banko, suteikusio paskolą) kreditorinis reikalavimas.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu alexkovalevskis@hotmail.com.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.