„Viskas susiklostė dėl mūsų teisės aktų netobulumo, mes privalome laikytis įstatymų“, – apmaudo dėl susiklosčiusios situacijos net nebandė slėpti Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.

Kai galimai susitepusiems pareigūnams išsaugomi aukšti postai, piktina ir kai kuriuos sąžiningai dirbančius jų kolegas – jiems užkertamos karjeros galimybės. „Kai vyksta tokie dalykai, atrodo, kad policijoje dirba tik korumpuoti asmenys“, – sakė vienas pareigūnas.

Dėl vykdomos reorganizacijos Vilniaus apskrities policijos vadas buvo priverstas pasirašyti įsakymą, kuriuo aukštas pareigas teko pasiūlyti šiuo metu teismo sprendimu nušalintai Renatai Skimundrei (Krasauskienei) – dar praėjusių metų balandį kol kas neįsiteisėjusiu nuosprendžiu ji buvo nuteista dėl kyšininkavimo.

43 metų R. Skimundrė (Krasauskienė), ilgą laiką ėjusi Valdymo organizavimo skyriaus viršininkės pareigas, nuo sausio 1 d. paskirta Vilniaus 1-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vadove.

Šiuo metu dėl prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi teisiamas 37 metų Vladimiras Jankoitas, vadovavęs Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriui, Vilniaus apskrities VPK viršininko įsakymu buvo paskirtas į Prevencinės ir administracinės veiklos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vyresniojo specialisto pareigas.

V. Jankoitas labai ilgą laiką buvo nušalintas nuo pareigų, bet teismas neseniai nutarė prievartos priemonę panaikinti – pareigūnas grįžo į tarnybą.

Galimybės išsaugoti postą neprarado ir jau dėl kyšio reikalavimo nuteistas policijos patrulis Jonas Glinevičius, dirbęs tarptautinio Vilniaus oro uosto prieigose – jam teismas yra skyręs 3 766 Eur baudą bei uždraudęs dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje. J. Glinevičiui taip pat pasiūlytos kitos pareigos, nes nuosprendis dar neįsiteisėjo, nors jo laukia dar dvi bylos – viena jau nagrinėjama teisme, o kita dar tiriama.

Įsakymą, kuriuo aukštas pareigas ėjusiems ir į specialiųjų tarnybų akiratį dėl galimai nederamo elgesio pakliuvusiems pareigūnams buvo pasiūlytos kitos pareigybės, pasirašęs Vilniaus policijos vadas DELFI sakė, kad tiesiog neturėjo kito pasirinkimo.

„Šiuo metu policijoje vyksta reorganizacija, pertvarkomi tam tikri padaliniai, išnyksta pareigybės, todėl visiems savo darbuotojams, net ir tiems, kurie pagal įstatymus yra nušalinti nuo pareigų ar įtariami nusikaltimais, privalome siūlyti kitas alternatyvias pareigas“, – sakė K. Lančinskas.

Anot jo, nusikaltimais įtariami ar kaltinami pareigūnai iš policijos neatleisti, kol neįsiteisėjo teismo nuosprendis. Bet jie buvo ilgą laiką nušalinti, o jeigu šios procesinės prievartos priemonės nebūna paskiriamos, vėliau – pratęstos arba panaikintos, pareigūnai pagal įstatymą gali grįžti į tarnybą.

Ir toliau kovoti su nusikalstamumu.

„Čia yra teisės aktų kolizijos, negaliu pakeisti įstatymų, yra kaip yra, – sakė K. Lančinskas. – Puikiai žinau, kad tai yra nelogiška, bet tokia situacija, tokie mūsų įstatymai, pareigūnams buvo pasiūlytos kitos pareigos, jie sutiko, aš kitaip negalėjau pasielgti.“

Anot jo, jeigu įsiteisės apkaltinamieji teismo nuosprendžiai, pareigūnai iš darbo turėtų būti atleisti.

„Lietuvoje teisingumą vykdo teismas, aš tikrai nekomentuosiu, kaip jie yra nusiteikę“, – Vilniaus apskrities policijos viršininkas nebuvo linkęs vertinti situacijos, kai teisiami pareigūnai toliau eina pareigas policijoje.

Svajojo būti Lietuvos policijos vadove

R. Skimundrę (Krasauskienę) Vilniaus apygardos teismas pripažino kalta dėl kyšininkavimo – jai skirta 300 MGL (11 298 eurų) bauda, be to, iš jos konfiskuoti 2 606 Eur, kuriuos ji gavo kaip kyšį.

Tuo pačiu nuosprendžiu dėl papirkimo nuteistas ir verslininkas Paulius Maciulevičius – jam skirta 200 MGL (7 532 Eur) bauda.

Renata Skimundrė (Krasauskienė)
Viešai prisipažinusi, kad svajoja užimti net generalinio komisaro kėdę, R. Skimundrė (Krasauskienė) Vilniaus apskrities policijos viršininko įsakymu buvo paskirta Viešųjų pirkimų komisijos pirmininko pavaduotoja. Dar 2012 m. gegužę sostinės policija nusprendė įsigyti suvenyrų su policijos simbolika, todėl buvo paskelbtas viešasis pirkimas apklausos būdu.

Netrukus Valdymo organizavimo skyriaus viršininkė P. Maciulevičiui pasiūlė laimėti konkursą dėl Vilniaus apskrities VPK suvenyrinio ženklo piniginėje ir ženklelio odos pakaitalo dėžutėje pagaminimo. Už tai iš verslininko pareigūnė pareikalavo 6 tūkst. litų kyšio. Verslininkas su tokiu reikalavimu sutiko ir pinigus sumokėjo.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad tai – ne vienintelis kartas, kai R. Skimundrė (Krasauskienė) elgėsi nederamai: 2011-ųjų vasarą iš P. Maciulevičiaus paėmė 3 tūkst. Lt kyšį už tai, šio vadovaujama bendrovė laimėtų viešąjį pirkimą apklausos būdu dėl laikrodžių, ant kurių turėjo būti išgraviruotas Lietuvos policijos ženklas, įsigijimo.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendis, kuriuo buvo nuteista R. Skimundrė (Krasauskienė) ir P. Maciulevičius, dar neįsiteisėjo – jis yra apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Bandė gelbėti bičiulų

Tuo metu V. Jankoito baudžiamoji byla dar nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme. Įtariama, kad jau būdamas nušalintas nuo pareigų V. Jankoitas bandė pasinaudoti savo „visuomenine padėtimi, įtaka ir pažintimis“, kai nuo gresiančių nemalonumų bandė išgelbėti savo bičiulį – bendrovės „Atliekų tvarkymo centro“ direktoriaus pavaduotoją Audrių Puškorių.

Pareigūnai nustatė, kad dar 2014 m. kovo 20 d. vakarą policijos patruliai sustabdė A. Puškoriaus vairuojamą automobilį „Audi A8” – buvo įtariama, kad vairuotojas yra neblaivus. Tačiau A. Puškorius atsisakė pasitikrinti blaivumą ir iš karto telefonu paskambino V. Jankoitui, su kuriuo, kaip teisininku, yra sudaręs teisinių paslaugų teikimo sutartį.

Po trumpo pokalbio telefonu V. Jankoitas jau po 10 min. atvyko į Goštauto g., kur dviejų patrulių paprašė A. Puškoriui nesurašyti administracinio teisės pažeidimo protokolo už galimai padarytą pažeidimą.

Audrius Puškorius ir Vladimiras Jankoitas
Pareigūnai nesileido į kalbas, todėl esą V. Jankoitas pasisiūlė, kad jam arba bet kokiam pašaliniam žmogui iš tiesiog iš gatvės vietoj bičiulio būtų patikrintas blaivumas. Tačiau ir tuomet nušalintasis komisaras pareigūnų, kurių iki to laiko nepažinojo, neįtikino, todėl V. Jankoitas esą policininkams pasiūė paskambinti Vilniaus kelių policijos vadovui ir suderinti A. Puškoriaus paleidimą ir nenubaudimą.

Galop, kai pareigūnų taip ir nepavyko įkalbėti atlikti neteisėtus veiksmus, jiems buvo pasiūlytas kyšis – iš pradžių ant lapelio buvo užrašyta 500, o vėliau – ir 1000. Spėjama, kad litais.

Kai net ir pinigais nesuviliojo pareigūnų, esą V. Jankoitas savo bičiuliui pasiūlė policininkams pasakyti, kad jis iš viso automobilio nevairavo. „Derybos“ Goštauto g. vyko net apie pusantros valandos, apie tai vėliau pareigūnai pranešė savo vadovybei, tačiau nei V. Jankoito, nei A. Puškoriaus nesulaikė ir nepristatė į komisariatą dėl galimo papirkimo. Paprastai tokiais atvejais įtariamieji pristatomi į policiją.

V. Jankoitas jam pateiktų kaltinimų nepripažįsta. Jis anksčiau buvo teisiamas ir dar vienoje byloje – tąkart jam buvo pateikti kaltinamai neteisėtai atskleidus informaciją apie asmens privatų gyvenimą, kurią sužinojo dėl savo tarnybos. Teismas jį dėl šių kaltinimų išteisino.