Teisės aktuose jau kurį laiką yra numatyta galimybė daryti teismo posėdžius nuotoliniu būdu, naudojantis kameromis, ekranais ir ryšio perdavimo programomis, tačiau tai buvo labiau teorija nei praktika.

Pasikeitusios aplinkybės leido teisėjams pradėti taikyti šią galimybę. Tai labai sveikintina iniciatyva – nuotolinis teismo posėdis padės spręsti verslo ginčus ne tik šiuo sudėtingu laikotarpiu, bet ir pagreitins procesus ateityje – šalims ir jų atstovams nebereikės vykti į teismo posėdį teisme.

Advokatų profesinė bendrija „Triniti“ pradėjo šią iniciatyvą ir bene pirmą kartą Lietuvos teismų praktikoje paskatino teismą naudotis suteikta nuotolinio teismo posėdžio rengimo galimybe – advokatas Deivis Valiulis, siekdamas kliento interesais kuo greitesnio bylos išnagrinėjimo, Vilniaus miesto apylinkės teismui pateikė prašymą surengti nuotolinį teismo posėdį naudojant elektronines ryšio priemones. Iš karto toks prašymas buvo patenkintas, tokiu būdu įjungiant žalią šviesą virtualiam teismo posėdžiui.

Visi šią savaitę įvykusio teismo posėdžio dalyviai fiziškai buvo namuose, išskyrus teisėją, o su teismu ir oponentu kontaktavo kompiuterio ir „Microsoft Teams“ programos pagalba.

Vilniaus miesto apylinkės teismas geranoriškai bei itin aktyviai reagavo į advokatų profesinės bendrijos „Triniti“ prašymą surengti nuotolinį teismo posėdį – posėdžio datą paskyrė nepraėjus daug laiko po prašymo gavimo datos, be to, teismas taip pat pasirūpino techniniais sprendimais, reikalingais tokiam posėdžiui įvykti.

„Tokiu būdu, bendradarbiaujant šalims ir teismui galima užtikrinti itin spartų bei efektyvų bylos išnagrinėjimą bei šalių teisių gynybą, – sakė „Triniti“ advokatas D. Valiulis. – Be to, toks bylos nagrinėjimo būdas padeda taupyti tiek proceso dalyvių, tiek kitų byloje apklausiamų asmenų lėšas ir laiką kelionei iki teismo bei atgal, pavyzdžiui šiame posėdyje nuotoliniu būdu dalyvavo ir teismo ekspertė, gyvenanti ne Vilniuje – keliais mygtuko paspaudimais ji sudalyvavo posėdyje net neišėjusi iš savo namų. Mes labai skatiname tokią iniciatyvą, kuri padeda apsaugoti mūsų klientų interesus“.

Delfi jau skelbė, kad nuotoliniu būdu siūloma atlikti ir Ikiteisminį tyrimą bei nagrinėnti baudžiamąsias bylas. Teisingumo ministerija yra pranešusi, kad elektroninės priemonės prisidėtų prie baudžiamojo proceso modernizavimo, leistų rengti teismo posėdžius, kai jų negalima surengti įprasta tvarka, padėtų sutaupyti daugiau laiko, mažintų teisėjų, prokurorų ir tyrėjų darbo krūvį. Baudžiamojo proceso kodekso pataisų projektas, kuriomis siūloma bylas nagrinėti nuotoliniu būdu, bus svarstomas Vyriausybėje.

Šiuo metu baudžiamosiose bylose nuotoliniu būdu galima apklausti įtariamąjį arba liudytoją, ekspertą, jeigu jie negali atvykti į teismo posėdį. Tačiau nėra įteisinta galimybė, kad visi proceso dalyviai dalyvautų teismo procese, kuris vyksta naudojant informacines ir elektroninių ryšių technologijas, pavyzdžiui, vaizdo konferencijas.

Dėl koronaviruso epidemijos paskelbto karantino šiuo metu teismuose posėdžiai atšaukti, teisėjai bylas nagrinėja rašytinio proceso tvarka, o išimtiniais atvejais rengiami tik tie posėdžiai, kurių atidėjimas pakenktų procesui, pavyzdžiui, ikiteisminio tyrimo teisėjai sprendžia kardomųjų priemonių paskyrimo klausimus.