Į pataisos namus arešto bausmės atvykęs atlikti vyriškis įsitikinęs, kad įkalinimo įstaiga pažeidė jo teises, todėl užtarimo kreipėsi į nuteistųjų skundus nagrinėjančią Seimo kontrolierę. Skundą ištyrusi A. Radzevičiūtė pripažino, kad pataisos namai peržengė ribas.

Pravieniškių trečiųjų pataisos namų direktorius Skirmantas Agurkis neslėpė, kad yra pasirašęs „Nuteistųjų areštu elgesio taisykles“, kuriose numatyta, jog nuteistieji privalo „būti estetiškos išvaizdos: su tvarkinga apranga (nebūti atsisagsčiusiems, kai drabužiai turi užsegimą, ir pan.), būti nusiskutusiam, laikytis kitų elementarių asmens higienos reikalavimų“.

Įkalinimo įstaiga tokius reikalavimus taiko saugumo sumetimais: administracija turi užtikrinti, kad bausmę atliekančių asmenų išvaizda nesiskirtų nuo asmens dokumentų.

Tačiau tokie argumentai nustebino Seimo kontrolierę. Pasak jos, į pataisos įstaigą vyriškis atvyko atlikti arešto bausmės jau turėdamas barzdą, todėl jis buvo priverstas pakeisti savo išvaizdą nesant tam pakankamo teisinio pagrindo.

„Būtina imtis reikiamų priemonių, jog tokie atvejai nepasikartotų ateityje“, - ji neabejoja, kad šiuo metu jau į laisvę išleistas vyriškis gali savo pažeistas teises ginti teismuose.

Bijojo, kad neužkrėstų parazitais

„Dėl barzdos nusiskutimo niekada nekilo problemų, nesame dėl to gavę jokių pretenzijų“, - sakė S. Agurkis. Pasak pataisos namų vadovo, atlikti arešto bausmės nuteistieji atvyksta tiesiai iš namų, todėl griežti reikalavimai taikomi siekiant apsaugoti kitų nuteistųjų sveikatą. „Jie žino į kur atvyksta“, - pabrėžė direktorius.

„Jeigu atlikdamas laisvės atėmimo bausmę nuteistasis užsiaugintų norimo ilgio plaukus, barzdą ar žandenas, tai jo pabėgimo iš įkalinimo vietos atveju dėl veido išvaizdos pasikeitimo būtų apsunkinta arba pasidarytų neįmanoma jo paieška. Leidimas nuteistiesiems nešioti netvarkingą šukuoseną (ilgus plaukus), barzdą, taip pat neleistų užtikrinti pataisos įstaigoje tinkamą sveikatos higienos normų laikymąsi“, - Seimo kontrolierei nurodė įkalinimo įstaigos vadovas.

Pasak jo, nešiodamas savo nuožiūra barzdą ir nesiskusdamas nuteistasis sukeltų pavojų sau susirgti odos ligomis, užsikrėsti parazitais bei užkrėsti kitus asmenis. Arešto bausme nuteisti asmenys gyvena po 6 vienoje kameroje.

A. Radzevičiūtė pastebėjo, kad pataisos namų direktoriaus įsakymu patvirtintos „Nuteistųjų areštu elgesio taisyklės“ nustato apribojimus, nenumatytus aukštesnės galios bausmių vykdymo teisės aktuose.

„Manau, kad pataisos namų vadovo patvirtintos taisyklės per daug plačiai aiškina nuteistųjų pareigas ir jiems nustatytus draudimus, o tai sudaro sąlygas apriboti jų teises ir laisves“, - pabrėžė Seimo kontrolierė.

Neįmanoma nustatyti, kokio ilgio turi būti plaukai

Ji pažymėjo, kad teisės aktuose neįmanoma sureglamentuoti, kokio ilgio galėtų būti nuteistųjų barzdos ilgis.

„Tarp visų mūsų yra priimtos normos, kas yra tvarkinga šukuosena, kas gali būti tvarkinga barzda, - teigė kontrolierė. – Šis žmogus jau atliko arešto bausmę, bet iš įkalinimo įstaigos išėjo be barzdos. Šiuo metu esu gavusi dar vieno kalinio skundą, kuris turi atlikti ilgalaikę bausmę. Jis taip pat apgailestavo, kad jam liepė nusiskusti, nors visą gyvenimą nešiojo barzdą“.

A. Radzevičiūtė teigė, kad su Kalėjimų departamento vadovybe pavyko rasti kompromisą – kol kas neversti areštantų skustis barzdos. „Lauksime, kokia bus kitų nuteistųjų reakcija, o ji būna po kiekvieno mano išnagrinėto skundo“, - sakė ji.