Taip sako Teisinių institucijų departamento Teisinės pagalbos skyriaus vedėja Aurelija Giedraitytė.

LRT Radijo klausytojas norėjo sužinoti, kaip atsisakyti valstybės paskirto advokato. „Kokias procedūras reikia atlikti norint atsisakyti paskirto nemokamo advokato“, – domisi Virgis iš Jurbarko.

Teisinių institucijų departamento Teisinės pagalbos skyriaus vedėja tikina, kad, jeigu asmuo apskritai nori atsisakyti nemokamos teisinės pagalbos, jis turėtų kreiptis į sprendimą priėmusią Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą, pateikdamas laisvos formos prašymą ir nurodydamas, kad nori nutraukti teisinės pagalbos teikimą.

Jeigu advokatą norima pakeisti, asmuo su motyvuotu prašymu turėtų kreiptis į tą pačią sprendimą priėmusią Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą ir nurodyti priežastis, dėl kurių advokatas turėtų būti pakeistas. „Tos priežastys gali būti interesų konfliktas ar kitos aplinkybės, dėl kurių paskirtas advokatas nebegali teikti teisinės pagalbos“, – nurodo A. Giedraitytė.

Tačiau kiek kitokia tvarka galioja, jeigu asmeniui, kuris yra įtariamasis ar kaltinamasis baudžiamojoje byloje, yra paskirtas privalomas advokato dalyvavimas.

„Tokiu atveju asmuo turi kreiptis į bylą nagrinėjantį ikiteisminio tyrimo pareigūną, prokurorą ar teismą, nurodydamas gynėjo atsisakymo motyvus“, – aiškina teisinės pagalbos specialistė. 

Teisinių institucijų departamento atstovė teigia, kad advokatas vidutiniškai keičiamas maždaug 3 proc. atvejų visose teisinės pagalbos srityse, o teisinė pagalba nutraukiama beveik 5 proc. atvejų.

„Priežastys gali būti įvairios: asmuo gali pateikti prašymą nutraukti teisinės pagalbos teikimą, jei jam ši pagalba nebėra aktuali, arba gali būti nustatoma, kad asmuo nebetenka teisės gauti valstybės garantuojamą teisinę pagalbą“, – sako teisininkė.