Interviu naujienų agentūrai ELTA E.Jankevičius sakė nuoširdžiai nesuprantantis piketo prie Alytaus pataisos namų organizavimo priežasčių ir teiginių, kad nieko nežinoma apie pertvarką.

„Dar sykį pakartoju, kad nė vienas statutinis pareigūnas nebus atleistas, kitais metais atlyginimai didės, 263 pareigūnams darbo užmokestis padidės dar šiemet, bus nupirkta pareigūnų saugumui reikalinga įranga, su nuteistaisiais dirbančių pareigūnų skaičius didės“, - pridūrė ministras.

- Kaip vertinate antradienį prie Alytaus pataisos namų vykusį profsąjungų atstovų piketą? Ar iš tiesų bausmių vykdymo sistemos darbuotojams trūksta informacijos apie reformas?

- Dėl surengto piketo esu nustebęs ir nusiminęs. Būdamas ministru ir kalbėdamas apie bausmių vykdymo sistemą esu pasakęs, kad profsąjungų atstovams mano kabineto durys visuomet atviros. Su abiejų profsąjungų vadovais buvo labai daug susitikimų: ir praėjusią savaitę pietavau su vienu iš profsąjungų vadovų, kalbėjomės apie šios reformos esmę.

Sunku vertinti, kodėl šios sistemos darbuotojams trūksta informacijos. Tačiau akivaizdžiai matyti, kad jos nėra pakankamai.

- Ar ketinate susitikti su profsąjungų atstovais?

- Kitą savaitę kviesime visų pareigūnų profsąjungų atstovus ir atsakysime į visus juos dominančius klausimus. Vyksiantys posėdžiai bus protokoluojami ir viešinami. Teisingumo ministerija nieko neslepia, kadangi šios reformos esmė - sudaryti pareigūnui geresnes darbo sąlygas.

- Laukiama Vyriausybės sprendimo dėl kai kurių laisvės atėmimo vietų sujungimo. Kada jis įvyks? Kiek darbuotojų gali prarasti darbą?

- Vyriausybė svarstys Kauno tardymo izoliatoriaus sujungimą su Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriumi-pataisos namais, Marijampolės pataisos namų sujungimą su Kybartų pataisos namais bei Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo ir Vilniaus pataisos namų sujungimą. Jei šiam sujungimui Vyriausybė pritars, šios įstaigos bus sujungtos nuo kitų metų vasario 1 d. Esu ne sykį viešai pasakęs ir dar kartą galiu pakartoti, kad po šio sujungimo nė vienas pareigūnas nebus atleistas.

Šios reformos metu bus optimizuotos bendros funkcijos, sumažės vadovaujančių darbuotojų, tačiau, dar sykį kartoju, jiems bus pasiūlytos kitos pareigos, o eilinių prižiūrėtojų šių įstaigų jungimas apskritai nepalies.

- Pareigūnai baiminasi, kad reikės važinėti dirbti į kitus miestus. Ar tai tiesa?

- Ne. Liks ir Kybartų, ir Marijampolės, Vilniaus ir Kauno pataisos namai. Tik jie bus sujungti į vieną juridinį asmenį. Šiuose miestuose dirbantiems pareigūnams irgi niekur nereikės važinėti. Kai lieka trys juridiniai asmenys, o ne šeši, bus sutaupytos valstybės lėšos.
- Ar jau yra paskaičiuota, kiek gali augti atlyginimai statutiniams pareigūnams?

-Kitąmet bendras statutinių pareigūnų darbo užmokesčio fondas didės maždaug 15 procentų tiek dėl Statuto įgyvendinimo, tiek dėl padidėjusio finansavimo. Kaip didės atlyginimai konkrečiai pareigūnų grupei, bus tariamasi ir su profsąjungomis. Be to, buvome susitarę su profsąjungomis, kad nuo šių metų spalio 1 dienos didėja didelį stažą turinčių ir mažiausiai uždirbančių statutinių pareigūnų darbo užmokesčio koeficientai. Šiems pareigūnams atlyginimai, Kalėjimų departamento duomenimis, didėja nuo 697 iki 774 į rankas.

Tai palies 263 pareigūnus. Nors šių metų biudžetas yra seniai suplanuotas, mes ištesėjome savo pažadą profsąjungoms ir suradome papildomų lėšų žemiausios grandies pareigūnų atlyginimų didinimui dar šiais metais.

Be to, artimiausiu metu Kalėjimų departamentas pirks vaizdo registravimo įrangą, elektroimpulsinius prietaisus, stebėjimo įrangą, dujų balionėlius. Ši įranga bus skirta pareigūnų saugumui užtikrinti. Tam bus skirta dar apie milijoną eurų. Tikiuosi, kad Kalėjimų departamentas įvykdys šiuos pirkimus iki Naujųjų metų.

- Tenka girdėti priekaištų ir dėl kai kurių pareigūnų „išstatuninimo“.

- Seimas yra priėmęs bendrą Vidaus tarnybos statutą, jame labai aiškiai yra įvardinta, kas gali būti statutiniais pareigūnais. Noriu priminti, kad tiek Policijos departamentas, tiek Valstybės sienos apsaugos tarnyba, tiek Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas jau seniai „išstatutino“ finansininkus, personalo, įskaitos skyrių specialistus, psichologus, kitus darbuotojus, atliekančius bendrąsias ir pagalbines funkcijas. Todėl ir bausmių vykdymo sistemoje šie pareigūnai negalės likti statutiniai. Ir ši mano pozicija nesikeis.

Apie „išstatutinamus“ pareigūnus žinojo ir profsąjungų atstovai, kadangi jie dalyvavo šiuos klausimus sprendusioje komisijoje.

Šis „išstatutinimas“ palies tik kelis šimtus darbuotojų, kai visoje bausmių vykdymo sistemoje dirba apie 2,6 tūkst. statutinių pareigūnų.

- Ar dėl įvykusio piketo neketinate atsisakyti pradėtos reformos?

- Ne. Šia reforma siekiama padėti pareigūnui, padidinti jo darbo užmokestį, gerinti darbo sąlygas. Vien tik sujungus šešias įkalinimo įstaigas į tris, per metus bus sutaupoma apie 800 tūkst. eurų. Ženkliai sumažės darbuotojų ir pačiame Kalėjimų departamente: nuo 132 iki 75.

Sutaupytos lėšos bus skirtos naujų su nuteistaisiais dirbančių darbuotojų įkalinimo įstaigose priėmimui, bus įsteigtas specialus fondas, skirtas sąžiningiems, nusikaltimus įkalinimo įstaigose užkardžiusiems pareigūnams skatinti. Taip pat svarstoma galimybė mokėti stipendijas besimokantiems pareigūnams.

Manau, kad mes dėl pareigūnų padarėme labai daug. Tačiau ir pareigūnai privalės keistis: nebus toleruojama netvarka, atmestinas požiūris į darbą, korupcija.

Negali būti taip, kad niekas nesikeičia, o darbo užmokestis pareigūnams didėja.