Kaip informavo Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė, Vilniaus apylinkės teismas pernai gruodžio 2 dieną patvirtino prokuroro nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą ir atleisti nuo atsakomybės V. Stankevičių. Jis nagrinėjo civilines bylas.

Šis tyrimas buvo atskirtas iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis.

Buvęs teisėjas buvo įtariamas dėl nusikaltimo numatyto antroje 227-ojo Baudžiamojo kodekso straipsnio dalyje.

„Tas, kas tiesiogiai arba netiesiogiai pats ar per tarpininką pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti arba davė kyšį valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui arba trečiajam asmeniui už pageidaujamą valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens neteisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus“, – taip aprašomas šis nusikaltimas Baudžiamajame kodekse.

Kodekse taip pat nurodoma, kad asmuo gali būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, jei nusikaltimą jis padarė pirmą kartą, dėl jo prisipažįsta ir gailisi, atlygino ar atlygins padarytą žalą bei yra pagrindo manyti, kad jis nebedarys naujų nusikaltimų.

Anot E. Martinonienės, apie šį sprendimą prokuratūra nepranešė, nes tuo metu dar nebuvo baigtas viso su V. Stankevičiumi susijusio epizodo tyrimas.

„Paviešinta informacija galėjo pakenkti kitiems darbams, kurie dar buvo atliekami – tikrinant su tuo pačiu įvykiu susijusias aplinkybes ir kitų asmenų galimai padarytas nusikalstamas veikas“, – sakė Generalinės prokuratūros atstovė.

V. Stankevičius iš Vilniaus apygardos teismo teisėjo pareigų savo noru pasitraukė 2019-ųjų pavasarį. Jo prašymą tų metų kovo 8 dieną patenkino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tądien buvo patenkinti ir dar trijų teisėjų prašymai dėl atleidimo.

Tuo metu tiek Prezidentūra, tiek Teisėjų taryba bei Specialiųjų tyrimų tarnyba sakė neturinčios duomenų, kad šie pasitraukimai būtų susiję su įtarimais teisėjų korupcijos ikiteisminiame tyrime.

Iš viso vadinamajame teisėjų korupcijos buvo daugiau kaip 50 įtariamųjų, tirta per pusantro šimto nusikalstamų veikų. 11 iš tyrimo atskirtų bylų jau perduota teismui, šeši asmenys jau pripažinti kaltais.

„Tebevykstančiame ikiteisminiame tyrime yra 39 įtariamieji, tiriama virš 140 galimų nusikalstamų veikų ir artimiausiu metu dėl dalies įtariamųjų bus priimti procesiniai sprendimai“, – interviu BNS sakė generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

Įtarimų šiame tyrime buvo sulaukę ir 14 teisėjų, kurie pareigas jau yra palikę arba jų įgaliojimai yra sustabdyti. Kol kas teismui perduota vienintelio buvusio Lietuvos apeliacinio teismo teisėjo Valdimaro Bavėjano byla, kurioje jam pareikšti kaltinimai dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo. Dėl likusių 12 teisėjų procesiniai sprendimai dar nėra priimti.

Įtarimai tyrime taip pat buvo pareikšti ir mažiausiai penkiems advokatams, du iš jų – Drąsutis Zagreckas ir Giedrė Cimbolienė – pernai nuo baudžiamosios atsakomybės taip pat buvo atleisti, nes bendradarbiavo su teisėsauga ir padėjo atskleisti kitus organizuotos grupės vykdytus nusikaltimus.