Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretus, kuriais kreipiasi į Teisėjų tarybą, prašydama pritarti dėl Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjos Audronės Jarackaitės ir Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjos Aldonos Tumelionytės atleidimo iš pareigų, sulaukus įstatyme nustatyto pensinio amžiaus.

Šios teisėjos ir toliau galėjo dirbti teisme – teisėjams leidžiama dirbti iki 65 metų. A. Jarackaitei šiemet sueina 61, o A. Tumelionytei – 62 metai.

Šaltinių teigimu, iš pareigų teisėjos nutarė trauktis dėl gresiančių nemalonumų – dėl A. Jarackaitės veiklos Lietuvos apeliaciniame teisme jau kurį laiką yra atliekamas tarnybinis patikrinimas. Teisėjos darbą tikrinanti komisija nustatė daugybę pažeidimų – įtariama, kad ilgą laiką buvo vilkinamos įvairios civilinės bylos.

Lietuvos apeliacinio teismo atstovė Kristina Petrošienė sakė, kad operatyvus tikslinis A. Jarackaitės veiklos patikrinimas buvo pradėtas dar sausį teismo pirmininko Egidijaus Žirono įsakymu.

„Įsakymas pasirašytas ir patikrinimo komisija buvo sudaryta atsitiktine tvarka patikrinus šiai teisėjai paskirtų nagrinėti civilinių bylų nagrinėjimo eigą, terminus ir procesinių rezultatų žymėjimą teismų informacinėje sistemoje LITEKO, – sakė K. Petrošienė. – Buvo tikrinamos 2014 m. teisėjos nagrinėtos bylos su apeliaciniais ir atskiraisiais skundais, jos buvo vertinamos proceso įstatymo laikymosi aspektu.“

Anot jos, patikrinimas jau baigtas, A. Jarackaitė jau pateikė savo pastabas į patikrinimo išvadose nustatytus faktus, šiuo metu yra rengiamas galutinis patikrinimo aktas. „Sprendimą dėl patikrinimo išvadų ir jų įgyvendinimo priims teismo pirmininkas“, – pabrėžė ji, taip ir neatskleidusi, kokie pažeidimai buvo nustatyti.

Teisėja A. Jarackaitė kartu su savo kolegomis taip pat yra dalyvavusi skandalingoje puotoje pas Kaišiadorių verslininką Algimantą Radvilą, tačiau ji, kaip ir kiti teisėjai, nepadarė jokio pažeidimo. Tai dar praėjusį penktadienį nutarė Teisėjų taryba.

Tuo metu daugybę rezonansinių bylų išnagrinėjusiai A. Tumelionytei grėsė drausmės byla – teisėjos veikla buvo susidomėta po prieš dvi savaites įvykusio teismo posėdžio, kuriame buvo nagrinėjama viena tragiško eismo įvykio byla. Šiame posėdyje be jokios priežasties teisėja užsipuolė ir užgauliojo baudžiamojoje byloje nukentėjusiaisiais pripažintus avarijoje žuvusio vyro našlę ir vaikus.

Po šio posėdžio nukentėjusieji iš teismo išėjo nesugebėdami pratarti nė žodžio, tik žuvusiojo dukra dar teismo metu prasitarė, kad dėl tokio teisėjos elgesio daugiau nekels kojos į teismą.

Apie incidentą teismo posėdžio metu sužinoję teismų vadovai išklausė posėdžio įrašą ir iš karto nutarė inicijuoti drausmės bylos iškėlimą.

A. Tumelionytė ir anksčiau buvo bausta dėl elgesio teismo posėdžių metu – praėjusių metų lapkritį jai Teisėjų etikos ir drausmės komisija pareiškė papeikimą. Anot komisijos narių, nagrinėdama baudžiamąsias bylas, „teisėja nevengė griežtesnių pasisakymų, balso pakėlimo, moralizavimo, ne itin pagarbių ir mandagių frazių, taip pat replikų, nesusijusių su nagrinėjamomis bylomis, kurios proceso dalyvių galėjo būti suprastos nevienareikšmiškai.“

Be to, dėl teisėjos elgesio šiaulietis buvo net kreipęsis į teismą – su žiniasklaidos magnatu Gedvydu Vainausku ir jo sūnumi Jonu susietas kalinys teigė, kad teisėja jį įžeidė savo pasisakymais. Teismas pripažino, kad teisėja pažeidė J. Vainausko teisę į tinkamą (etišką) teismo procesą, bet nusprendė jam nepriteisti nė cento.

Klausimą, ar pritarti teisėjų A. Jarackaitės ir A. Tumelionytės atleidimui iš pareigų, Teisėjų taryba žada svarstyti neeiliniame Teisėjų tarybos posėdyje, kuris yra planuojamas po dviejų savaičių.