"Aš būsiu labai kategoriška ir vienu sakiniu atsakysiu - visus teismo sprendimus teisinėj valstybėj reikia vykdyt", - BNS pirmadienį sakė parlamento vadovė.

"Tai yra Aukščiausiojo Teismo sprendimas, o jei mes pradėsim vienu atveju elgtis vienaip, norim - vykdom teismo sprendimą, norim - ne, bus ne teisinė valstybė, o kažkokia anarchija. Tikrai noriu pasakyt, kad Aukščiausiojo Teismo sprendimas šiandien toks, koks jis yra, jį reikia vykdyt", - sakė I.Degutienė.

LAT 2010 metų balandį įpareigojo įmonę "Sabonio klubas ir partneriai" per pusę metų nugriauti keturiolika neteisėtai Preiloje pastatytų botelių, nes jie prieštarauja Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) planavimo schemai. Tačiau pastatai stovi iki šiol.

Vyriausybė siūlo nugriauti tris neteisėtai pastatytus objektus, kitus statinius mėginti tobulinti, pritaikant prie rengiamo Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano.

Vyriausybės atstovai teigia, kad gali būti išsaugoti tie statiniai, kurie atsirado turint leidimus, tačiau tik vėliau pripažinti neteisėtais.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius komentuodamas situaciją neatmetė galimybės įteisinti Preilos botelius, tačiau pastebėjo, kad dėl taikos sutarties paskutinį žodį tartų teismas.

"Šioje situacijoje labai svarbu rasti mechanizmą, jeigu jau nenori nugriauti, kaip pašalinti pažeidimus. Ir tada, žinoma, galimas susitarimas. Šita situacija, kuri yra dabar, įteisinta būti negali. Paliekant pažeidimus, neįmanoma įteisinti botelių. Reiškia, reikia daryti taip, kad neliktų pažeidimų. Kaip tai padaryti, tai yra procese dalyvavusių šalių reikalas. Tai ne teismo reikalas, mes savo poziciją pasakėme dėl tos situacijos, kuri buvo konstatuota. Pažeidimai buvo padaryti", - sekmadienį transliuotojo Lietuvos televizijos laidoje "Savaitė" sakė teismo pirmininkas.

"Tai dabar belieka tiktai laukti, ką gi pasakys tie, kurie bando priimti sprendimus įteisinti boteliams, nes vis tiek galutinis žodis priklausys teismui, kuris turėtų tvirtinti taikos sutartį, jeigu tokia bus. O visi mes puikiai žinome, kad taikos sutartis, prieštaraujanti viešajam interesui, negali būti patvirtinta. Tai štai – paskutinis žodis vėlgi priklausys teismui", - pabrėžė jis.

Pirmadienį klausimą dėl neteisėtų statybų Neringoje svarsčiusi Vyriausybė iš visų galimai neteisėtai pastatytų 40 objektų UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje siūlo visiškai griauti tris.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovė Rūta Baškytė pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo pranešė, kad priimtas protokolinis sprendimas, jog visiškai turėtų būti nugriauti pastatai adresu L.Rėzos g. 1 Juodkrantėje, trys pastatai, vadinamieji baobabai Preiloje, automobilių aikštelėje, ir druskos sandėlis Juodkrantėje.

Kitus statinius bus mėginama tobulinti, pritaikant prie rengiamo Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano.

Premjeras Andrius Kubilius pirmadienį pabrėžė, kad Vyriausybė neįteisina jokių neteisėtų statybų. Anot jo, galutinius sprendimus bet kokiu atveju priims teismas.

Paveldosaugininkai teigia, kad neteisėtais pripažintų Preilos botelių ir kitų statinių įteisinimas ne tik pakirstų Lietuvos žmonių pasitikėjimą teisingumu, bet ir sudarytų grėsmę, kad Kuršių nerija būtų įrašyta į Pavojuje esančio paveldo sąrašą.