Pasak teismo, skundą pateikę prokurorai Julius Gelumbauskas, Darius Krogertas, Liudas Žuklys ir Darius Žvirblis pirmiausia turėjo kreiptis į generalinį prokurorą dėl kompensacijų skyrimo, o tik šiam priėmus sprendimą jų prašymą atmesti, – į teismą.

Teismas pažymėjo, kad kiekvienas prokuroras generaliniam prokurorui turi pateikti asmeninį prašymą bei jame nurodytus teiginius pagrindžiančius duomenis.

Tuo metu Ukmergės prokurorai buvo parašę raštą Generalinei prokuratūrai, tačiau ne asmeniškai, o įgalioję profesinių sąjungų atstovus.

Savo pareiškime jie buvo nurodę, kad dažnai darbo reikalais lankydavosi Ukmergės rajono apylinkės teisme – baudžiamosiose bylose palaikydavo valstybinį kaltinimą, be to, susipažindavo su įvairiais procesiniais dokumentais.

Jų teigimu, praėjusių metų pabaigoje, kai paaiškėjo, jog Ukmergės rajono apylinkės teisme buvo rastas didelis kiekis gyvsidabrio, buvo atlikti kraujo tyrimai. Jų rezultatai patvirtino, kad prokurorų kraujyje rasta gyvsidabrio, kuris viršijo leistiną normą organizme.

Pasak pareiškėjų, gyvsidabrio negalima iš organizmo pašalinti medicininiu būdu – jis pasišalina savaime itin lėtai.

„Mūsų organizme rastas gyvsidabris neigiamai veikia mūsų sveikatą“, – Ukmergės prokurorai nurodė, kad kol kas neaišku, kaip gyvsidabris ateityje paveiks jų sveikatos būklę.

Be to, prokurorai neslėpė, kad medikams nustačius, jog kraujyje rastas leistiną normą viršijantis gyvsidabrio kiekis, jie patyrė didelę neturtinę žalą.

Pasak prokurorų, įstatymuose numatyta, kad dėl profesinio susirgimo darbdavys turėtų išmokėti iki 5 MGL dydžio (650 litų) pašalpą, todėl Generalinės prokuratūros prašė skirti maksimalaus dydžio išmokas.

DELFI primena, kad keli kilogramai gyvsidabrio teisme buvo rasti gruodžio viduryje, darbininkams gręžiant sieną teismo patalpose. Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai atlikus oro taršos tyrimą, nustatyta, kad kai kuriose teismo patalpose gyvsidabrio garų ore koncentracija normą viršija beveik 6 kartus.

„Tokie atvejai dar kartą verčia pagalvoti apie papildomas saugumo priemones teismuose. Juolab, kai pavojus gręsia visiems teisme esantiems – teismų darbuotojams, proceso dalyviams, visuomenės atstovams“, – susirūpinimą esama situacija yra išreiškęs Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius.