Tiksliau, ne kazachas, o prie jo globos prisidedantys Lietuvos pareigūnai.

Lietuvoje politinio prieglobsčio dėl tariamo persekiojimo pasiprašęs kazachas, atrodo, turi tvirtą užnugarį – Migracijos departamentas neskuba paskelbti, ar milijoninėmis aferomis įtariamam užsieniečiui suteiks prieglobstį, o Generalinė prokuratūra, kuri sprendžia ekstradicijos klausimus, atsivėrė tylos siena ir nesako, ar sukčiavimu įtariamą bankininką išduos šalims, kurios jį nori teisti, ar pasiliks Lietuvos ekonomikai „kelti“.

Tuo metu kai kurie prokurorai, prašę neįvardyti jų pavardžių, DELFI užsiminė, kad nutardama priglausti garsų sukčių Lietuva gali prisidaryti didžiulių bėdų ir sukelti net tarptautinį skandalą.

„Kai „Snoro“ banko vadovų ekstradicijos bylą nagrinėjo Londono teismas, visi Lietuvoje piktinosi, kad delsiama priimti sprendimą, o Lietuva, sulaukusi analogiško prašymo, elgiasi dar keisčiau, nors pinigų grobstymo kiekiai, kuriais įtariamas S. Shalabayevas, yra ženkliai didesni, o kuo pinigai didesni, tuo ir kyla įvairesnių minčių“, – užsiminė jie.

BTA bankas Kazachstane 2008 m. buvo vienas didžiausių šalies bankų, o jame iššvaistytos pinigų sumos padarė ypatingai didelę žalą Kazachstano finansų sistemai – bankas turėjo 22 filialus, daugiau kaip milijoną smulkių klientų, taip pat daug stambių juridinių bendrovių. Nors dar nėra nustatyta tiksli žala, padaryta bankui, tačiau, preliminariais duomenimis, ji gali viršyti net 10 mlrd. JAV dolerių.

DELFI šaltiniai atskleidė, kad prašymus išduoti S. Shalabayevą baudžiamajam persekiojimui pateikė ne tik Kazachstanas, bet ir Ukraina, tačiau yra duomenų, kad dėl buvusio bankininko veiklos atliekami ikiteisminiai tyrimai Rusijoje bei Kipre.

Tuo metu Didžiosios Britanijos teismas net yra konstatavęs, kad kazachas atliko pagrindinį vaidmenį nuslepiant nusikalstamu būdu gautas pajamas. Londono teismas pažymėjo, kad S. Shalabayevas ir buvęs BTA banko valdybos pirmininkas M. Ablyazovas pasisavino milžiniškas banko lėšas ir jas plovė per M. Ablyazovui pavaldžias lengvatinio apmokestinimo bendroves.

Didžiosios Britanijos teismo sprendimu buvo nuspręsta areštuoti iki 200 mln. svarų sterlingų vertės S. Shalabayevo turto visame pasaulyje. O pats kazachas buvo nuteistas dėl nepagarbos teismui, kai nevykdė teismo potvarkio dėl turto arešto – turėjęs 18 mėnesių praleisti už grotų, S. Shalabayevas paspruko. Į Lietuvą.

Toje pačioje byloje D. Britanijos teismas S. Shalabayevo svainį M. Ablyazovą irgi pripažino kaltu, bet ir šis pabėgo nuo teisingumo. Milijonieriui ilgai slapstytis nepavyko – jis buvo sulaikytas Prancūzijoje, šioje šalyje jau yra priimtas sprendimas dėl jo ekstradicijos.

Muchtaras Ablyazovas
Tuo metu S. Shalabayevas užtarimo ieškojo Lietuvoje – čia išsinuomojo kotedžą, o vos tik gegužę atvyko į mūsų šalį, iš karto kreipėsi į Migracijos departamentą, prašydamas politinio prieglobsčio. Kol kas lieka neaišku, kodėl S. Shalabayevas ieškojo užtarimo būtent Lietuvoje, nes jis turėjo laikinąjį leidimą gyventi Latvijoje, todėl nevaržomas galėjo judėti po Europos Sąjungos valstybes.

DELFI šaltiniai Generalinėje prokuratūroje atskleidė, kad vos tik Kazachstano generalinė prokuratūra sužinojo apie BTA banko direktoriaus S. Shalabayevo sulaikymą Vilniuje, nedelsiant savo kolegoms atsiuntė prašymą išduoti įtariamąjį baudžiamajam persekiojimui į jo gimtinę.

Prašyme Lietuvos generaliniam prokurorui kazachai nurodė, kad S. Shalabayevas įtariamas įvykdęs nusikaltimus, susijusius su sukčiavimu – vadovavo nusikalstamai grupuotei, kuri grobstė banko turtą stambiu mastu bei klastojo dokumentus.

Kazachstano prokurorai, kurie ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės svetimo turto pasisavinimo S. Shalabayevo atžvilgiu pradėjo tik šiais metais, savo prašyme taip pat nurodė, kad įtariamasis buvo daugelio lengvatinio apmokestinimo įmonių faktinis savininkas, kurio nurodymus vykdė kiti grupuotės nariai. Bankas tikina vien dėl S. Shalabayevo veiksmų patyręs beveik 490 mln. JAV dolerių žalos.

Nors S. Shalabayevas Lietuvoje prašo politinio prieglobsčio, tačiau, anot Kazachstano prokurorų, jis niekaip nebuvo ir nėra susijęs su politika. Kad yra politinis kalinys anksčiau bandė įrodinėti ir banko valdybos pirmininkas M. Ablyazovas, bet šiuos jo teiginius nepagrįstais palaikė ir Prancūzijos, ir Čekijos (čia buvo sulaikyta M. Ablyazovo bendrininkė) teismai.

Lietuvos migracijos departamentas kol kas dar nėra priėmęs sprendimo, ar S. Shalabayevui suteiks prieglobstį mūsų šalyje – paprastai sprendimas yra priimamas per tris mėnesius, bet įstatyme yra numatyta galimybė jį pratęsti iki šešių mėnesių. Departamentas šia teise pasinaudojo ir sprendimą vėliausiai turėtų priimti jau šį mėnesį. Kokį, oficialiai neskelbiama, nes tai – neviešinami asmens duomenys.

DELFI žiniomis, Kazachstano prokurorai taip pat kreipėsi į Migracijos departamentą, kuriam nurodė, kad milijonų grobstymu įtariamas S. Shalabayevas meluoja, kai teigia, jog yra politinis kalinys – baudžiamoji byla jo atžvilgiu buvo iškelta gerokai vėliau, nei jis paprašė prieglobsčio Lietuvoje.

S. Shalabayevą už grotų norėtų matyti ne tik Kazachstano prokurorai – dar 2012 m. kovą jo paiešką paskelbė Ukrainos prokurorai. Jie įtaria, kad šioje šalyje bankininkas iššvaistė arba pasisavino apie 300 mln. dolerių.

Neoficialiai užsimenama, kad tiek BTA banko buvusiu direktoriumi M. Ablyazovu, tiek jo svainiu S. Shalabajevu domisi teisėsaugininkai ir Kipre, ir Latvijoje, kur veikė jam pavaldžios lengvatinio apmokestinimo bendrovės.

Nors Lietuvoje sulaikytų užsieniečių ekstradicijos klausimai išsprendžiami labai greitai, tačiau S. Shalabayevo byla neįtikėtinai ilgai įstrigo Generalinėje prokuratūroje. Klausimą, ar perduoti milijonų iššvaistymu įtariamą bankininką, nagrinėja Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorė Ieva Truncienė. Kodėl taip ilgai užtruko ekstradicija ir į kitus su įtariamojo sulaikymu susijusius klausimus prokurorė DELFI pažadėjo operatyviai atsakyti per Komunikacijos skyrių.

Po dvi dienas trukusio laukimo Generalinė prokuratūra pagaliau atsakė į DELFI pateiktus klausimus. Labai „konkrečiai ir išsamiai“.

„Apgailestauju, tačiau neturime jokios galimybės pateikti atsakymų į Jus dominčius klausimus, nes užsienio valstybės institucijos pateikto tarptautinės teisinės pagalbos prašymo faktą ir/ar jo turinį gali patvirtinti/paneigti ir/ar komentuoti tik tos užsienio valstybės institucija“, – atsakyme į pateiktus klausimus nurodė Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Lietuvoje užnugario ieškantis S. Shalabayevas šiuo metu laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Praėjusią savaitę teismas jam kardomąjį kalinimą pratęsė dar dviem mėnesiams.