Šioje byloje kaltinimai yra pateikti dar šešiems asmenims, kurie kaltinami kyšininkavimu, prekyba poveikiu, valstybės tarnautojo papirkimu, rašoma pranešime.

Tarp kaltinamųjų yra ir vienas garsiausių Lietuvos juvelyrų Vytautas Jonutis, kurio juvelyrikos namų „Première“ aukštosios juvelyrikos dirbiniai eksponuojami pasaulio galerijose ir muziejuose, o jo pagamintais aukso žiedais buvo apdovanojami Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionai.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2020 m. pavasarį, kai pareigūnai gavo duomenų dėl galimai įvykdytų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų – piktnaudžiavimo, papirkimo, kyšininkavimo bei prekybos poveikiu.

„Ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad R. Jurgaitis, dirbdamas Šiaulių apygardos teismo teisėju, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, suvokdamas, kad nagrinėjamoje byloje būtina priimti apkaltinamąjį sprendimą, leido savo draugui kištis į teisingumo vykdymą, siūlyti bausmę ir draugo prašymu priėmė išteisinamąjį sprendimą“, – teigiama pranešime.

Jame pažymima, kad buvęs teisėjas R. Jurgaitis taip pat kaltinamas, kad dirbdamas šio teismo teisėju, savo naudai tiesiogiai pažadėjo ir susitarė priimti iš juvelyro V. Jonučio kyšį, kad paveiktų kitus teisėjus, nagrinėsiančius bylą apeliacine tvarka, jog kitam kaltinamajam būtų priimtas palankus sprendimas.

Tyrimo duomenimis, V. Jonutis, veikdamas bendrininkų grupėje, perdavė kitam kaltinamajam kyšį, kad jis, pasinaudodamas savo pažintimis ar kita tikėtina įtaka, paveiktų „Regitros“ darbuotoją. Buvo siekiama, kad „Regitros“ darbuotojas, V. Jonučio broliui laikant vairavimo žinių egzaminą, nefiksuotų galimai kritinių klaidų ir teigiamai įvertintų egzaminą.

Taip pat šioje byloje V. Jonnutis kaltinamas tuo, jog veikdamas bendrininkų grupėje su kitais kaltinamaisiais, pažadėjo, susitarė duoti kyšį Vilniaus savivaldybės valstybės tarnautojams: „Buvo siekiama, kad valstybės tarnautojai priimtų kitam kaltinamajam pageidaujamą sprendimą apjungiant jam ir jo žmonai priklausančius žemės sklypus, pakeistų šių sklypų naudojimo paskirtį į komercinės paskirties objektų naudojimo būdą.“

Tuomečio Šiaulių apygardos teismo teisėjo R. Jurgaičio įgaliojimus prezidentas Gitanas Nausėda sustabdė dar 2020 m. rugpjūčio 17 d., iš pareigų jis buvo atleistas tų pačių metų spalio 20 d.

Kol teismas neįrodė, baudžiamojon atsakomybėn patraukti asmenys laikomi nekaltais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją