Policijos pareigūnai išsiaiškino, kad bendrovė uostamiestyje, Taurakalnyje, buvo išsinuomojusi garažą, kuriame ir laikė mirusiuosius. Pasak pareigūnų, taip nelegaliai buvo laikomi mažiausiai 36 asmenų palaikai.

Toks „eksperimentas“ su lavonais bendrovės direktoriui užtraukė baudžiamąją atsakomybę – bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad „Amžiaus vartai“ vadovas Valdas Čeponis neteisėtai vertėsi ūkine komercine veikla.

Kaltę pripažinusiam V. Čeponiui teismas skyrė 60 MGL (7,8 tūkst. litų) baudą. Ją nuteistajam leista sumokėti per 12 mėnesių.

Bylos duomenimis nustatyta, kad laidojimo paslaugas teikianti bendrovė mirusiųjų palaikus laikė Akmenų g. esančiame garaže, nors pagal įstatymus privalėjo turėti leidimą – higienos pasą.

Mažiausiai 36 asmenų palaikai garaže buvo laikomi nuo 2013-ųjų sausio iki gruodžio 10-osios, kai policijos kriminalistai pradėjo tyrimą – iš šios veiklos buvo gauta 7,3 tūkst. Lt pajamų.

Atsakomybėn patrauktas V. Čeponis neneigė, kad vertėsi neteisėta veikla – verslininkas teisinosi, kad lavonus į garažą veždavo tik tuomet, kai Klaipėdos teismo medicinos ekspertai mirusiųjų nepriimdavo, arba jie jau nedirbdavo – po darbo valandų ir savaitgaliais.

Jo teigimu, higienos paso nebuvo įmanoma gauti, nes patalpos neatitiko paskirties.

Tuo metu byloje liudytoju apklaustas V. Čeponio pavaduotojas aiškino, kad garažą Akmenų g. bendrovė išsinuomojo dar 2010 m., tačiau į jį mirusiuosius vežė tik nuo 2013-ųjų spalio, kai laimėjo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos skelbtą konkursą dėl artimųjų neturinčių bei nenustatytos asmenybės mirusiųjų laikymo.

„Palaikai į garažą buvo vežami naktį, kai morgas nedirbdavo ir kai morgas nepriimdavo mirusiųjų palaikų“, – patikino liudytojas.

Neteisėta veikla laidojimo paslaugas teikiančioje bendrovėje buvo išaiškinta klausantis bendrovės vadovo pokalbių – buvo tiriama, ar morgo darbuotojai nepiktnaudžiauja tarnybine padėtimi. Be to, pareigūnai atliko ir slaptą sekimą – buvo užfiksuota, kaip maišuose laikomi palaikai iš garažo vežami į morgą ar atvirkščiai.

Atlikę kratą garaže pareigūnai čia rado šaldytuvus mirusiesiems laikyti ir dviejų mirusiųjų palaikus.