"Siūlomi kandidatai turėtų nekelti abejonių, nekelti įtampų", - sakė "tvarkietis" Rimantas Smetona.

Jo kolega Egidijus Klumbys siūlo LAT ir dar trijų Apeliacinio teismo teisėjų skyrimą atidėti po prezidento rinkimų.

Dėl E.Baranausko kandidatūros abejonių buvo kilę Seimo Teisės departamentui. Jis, vertindamas nutarimo projektą dėl E.Baranausko skyrimo LAT teisėju, yra atkreipęs dėmesį, kad "Aukščiausiojo Teismo teisėju gali būti skiriamas teisės krypties socialinių mokslų daktaras ar habilituotas daktaras, turintis ne mažesnį kaip dešimties metų teisinio pedagoginio darbo stažą".

Pasak Seimo Teisės departamento vadovo Andriaus Kabišaičio, ar kandidatas atitinka reikalavimus priklauso, kaip būtų traktuojama Teismų įstatymo formuluotė. "Aš nežinau, kaip jie traktuoja įstatymą skaičiuodami stažą, ar nuo daktaro laipsnio įgijimo dienos, ar bendrą pedagoginį. Mes tik atkreipiame dėmesį, jog, skaičiuojant stažą, kai buvo įgytas daktaro laipsnis, metų nepakanka", - BNS yra sakęs A.Kabišaitis.

Tačiau kandidatūrai pritarusio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras tvirtino, jog įstatymo nuostata nesusieja pedagoginio darbo stažo su daktaro laipsnio įgijimo data.

Dar praėjusių metų gruodžio 19 d. prezidentas pasirašė dekretą, kuriuo pateikė Seimui skirti advokatą, socialinių mokslų daktarą E.Baranauską LAT teisėju. Jo kandidatūrai prieš tai pritarė Teisėjų taryba.

E.Baranauskas iki šiol nėra ėjęs teisėjo pareigų. Jis dabar vadovavo M.Romerio universiteto Teisės fakulteto Verslo teisės katedrai.

1994 m. E.Baranauskas Vilniaus universiteto Teisės fakultete įgijo teisininko specialybę, 2002 m. jam suteiktas socialinių mokslų (teisės krypties) daktaro laipsnis. Jis apgynė disertaciją "Įkeitimo teisinis reguliavimas".

Pagal Konstituciją, LAT teisėjus skiria Seimas prezidento teikimu. Teisėjai, atitinkantys kvalifikacinius reikalavimus, patys registruojasi Teisėjų karjeros siekiančių asmenų registre ir tokiu būdu informuoja apie ketinimus kandidatuoti į Aukščiausiojo Teismo teisėjų pareigas.

E.Baranauską paskyrus LAT teisėju, būtų sukomplektuotas visas šio teismo teisėjų korpusas. Pagal Konstituciją tik paskyrus visus LAT teisėjus galima skirti jo pirmininką.

Atleisti Vytautą Greičių iš LAT pirmininko pareigų ir paskirti naująjį bandoma nuo praėjusių metų vasaros, kai baigėsi V.Greičiaus įgaliojimai.

Praėjusios kadencijos Seimas jau du kartus balsavo ir du kartus atmetė prezidento dekretą dėl V.Greičiaus atleidimo iš LAT vadovo pareigų. Prezidentas yra pasirašęs trečiąjį dekretą dėl LAT pirmininko atleidimo, jam po pateikimo pritarta, liko svarstymo ir priėmimo stadijos.

LAT pirmininką 5 metams skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.