Generalinė prokuratūra pranešė, kad J. Laucius naujas pareigas pradės eiti nuo kovo 20 d. Jo kadencija tęsis penkerius metus.

Prokuratūroje J. Laucius pradėjo dirbti 1993 m., jis atliko daugybę didelio rezonanso sulaukusių tyrimų: tyrė organizuotų gaujų nusikaltimus, šiuo metu jis vadovauja kyšininkavimu įtariamo buvusio Seimo nario Eligijaus Masiulio ir papirkimu įtariamo koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio bylos tyrimui. Tiesa, galimus nusikaltimus tiria speciali trijų prokurorų grupė, bet J. Laucius jai vadovauja.

Ar toliau šiam tyrimui vadovaus J. Laucius, kol kas neatskleidžiama. Apie tai mįslingai kalba ir pats būsimasis Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras.

„Tegul visi būna ramūs, kaip ir buvo anksčiau, taip ir ateityje šioje byloje bus užtikrinta aukšta prokurorinė kultūra – juk niekas nesikeičia, tiesiog tik gali pasikeisti mano statusas darbe“, – sakė J. Laucius.

Ir čia pat pridūrė: „Byloje bus taip, kaip ir privalo būti“.

Nors paprastai vyriausieji prokurorai neatlieka ir nevadovauja ikiteisminiams tyrimams, tačiau realiai jie tokią galimybę turi, todėl gali būti, kad visas E. Masiulio ir R. Kurlianskio bylos detales iki smulkmenų žinantis J. Laucius šioje byloje galėtų palaikyti ir valstybinį kaltinimą, kai baudžiamoji byla bus perduota teismui.

Prokuroras J. Laucius yra tyręs ir palaikęs valstybinį kaltinimą daugybėje rezonansinių bylų. Tarp garsesnių – kontrabandos karaliumi tituluojamo Viliaus Karaliaus ir jo bendrų, terorizmu kaltintos Eglės Kusaitės, buvusių Lazdijų, Biržų ir Panevėžio teismo pirmininkų, organizuotų nusikalstamų grupuočių ir kt. bylos.

Vadovauti Vilniaus apygardos prokuratūrai siekė ir Vilniaus apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuro pavaduotojas Julius Rėksnys, tačiau generalinis prokuroras E. Pašilis nutarė, kad tinkamesnis kandidatas yra J. Laucius.

Pasak Generalinės prokuratūros, Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisija savo išvadose įvertino vyriausiojo justicijos patarėjo rangą turinčio J. Lauciaus profesionalumą, patirtį vadovaujant sudėtingiems ikiteisminiams tyrimams, bendradarbiavimą su Lietuvos ir užsienio šalių teisėsaugos institucijomis. Komisijos nuomone, J. Lauciaus gebėjimas suburti komandą ir jai vadovauti – viena iš esminių savybių, reikalingų geram vadovui.

Prokuroras J. Laucius už ypatingus nuopelnus tiriant organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos bylas Justas Laucius yra apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi, už pasižymėjimą tarnyboje jis apdovanotas II - ojo laipsnio prokuroro garbės ženklu „Už nuopelnus“, Valstybės saugumo departamento II -ojo laipsnio pasižymėjimo ženklu „Nuopelnų kryžius“, Muitinės departamento pasižymėjimo ženklu, gavęs Lietuvos Respublikos ministro pirmininko padėką, ne kartą skatintas generalinio prokuroro.

Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro kėdė buvo laisva nuo praėjusio rugsėjo, kai iš pareigų pasitraukė ilgametis vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius. Šiuo metu jis dirba koncerne „MG Baltic“.