„Esu pasiruošusi dirbti su žmonėmis ir žmonėms, kalbėtis, išklausyti, išgirsti, paklausti, kaip sekasi“, – Teisėjų tarybos posėdyje teigė naujai skiriama pirmininkė.

V. Šelmienė kalbėjo apie tai, kad nori atgaivinti tam tikras teismo darbo tradicijas, suteikti daugiau reikšmės teisėjų nuomonėms, sudaryti galimybes teisėjams patarti pirmininkui priimant tam tikrus sprendimus, įsivardijant esamas problemas ir joms ieškant sprendimų. V. Šelmienė vardijo prioritetinius teismo pirmininko darbus, apimančius bylų skirstymo tvarkos aktualizavimo, darbo užmokesčio, nuolatinės darbuotojų kaitos ir kitus aktualius klausimus.

„Vilniaus miesto apylinkės teismą matau kaip unikalų darinį Lietuvos teismų sistemoje: mes esame didžiausi, išnagrinėjame daugiausiai bylų, turime labai daug protingų ir darbščių žmonių, – mintimis dalijosi V. Šelmienė. – Mano supratimu, pastaruoju metu nebuvo atsižvelgiama į tų žmonių lūkesčius, jų problemas, jie nebuvo išklausomi, nebuvo išgirsti. Aš esu pasiruošusi tą daryti, suprantu, kad bus nelengva. Turiu aiškų planą, viziją, kaip bus ieškoma problemų sprendimo būdų.“

Vilniaus miesto apylinkės teismas – didžiausias pirmosios instancijos teismas tarp bendrosios kompetencijos teismų, kuriame dirba apie 100 teisėjų: teisme nustatytas 108 teisėjų skaičius, iš kurių 2020 m. pareigas realiai ėjo 93 teisėjai.

Didžiausiuose Temidės rūmuose taip pat dirba beveik 100 teismo posėdžių sekretorių, tiek pat teisėjų padėjėjų, teisėjų vyresniųjų padėjėjų, teisininkų ir specialistų konsultantų – iš viso yra per 420 darbuotojų.

V. Šelmienė šiame teisme teisėjauja nuo 2015 m., 2018–2019 m. yra buvusi teismo pirmininko pavaduotoja. Naujoji pirmininkė gerai pažįsta teismo darbo specifiką ir struktūrą, nes yra dirbusi ne tik teisėja, bet ir šio teismo posėdžių sekretore, ir teisėjo padėjėja.

„Manau, kad tikrai suprantu, su kokiais iššūkiais šiandien susiduria mūsų darbuotojai“, – savo visų pakopų darbo patirties naudą pabrėžė ji.

V. Šelmienė profesinį kelią pradėjo dirbdama juriste per 1300 darbuotojų turinčioje akcinėje bendrovėje, vėliau dirbo lektore, advokato padėjėja, yra skaičiusi ne vieną pranešimą teismų sistemai aktualiomis temomis, stažavo Didžiosios Britanijos, Prancūzijos teismuose, kelia savo kvalifikaciją įvairiuose nacionaliniuose bei tarptautiniuose mokymuose, seminaruose, nuo 2018 metų yra Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovė Europos Komisijos pilotinių teismų projekte CEPEJ.

Lapkričio mėnesį vykusiame Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos posėdyje V. Šelmienė buvo įvardyta kaip viena tinkamiausių kandidatų užimti Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pareigas, ją pasirinko ir prezidentas, o Teisėjų taryba vienbalsiai pritarė šiai kandidatūrai.