Vilniaus apygardos administracinis teismas ketvirtadienį konstatavo, kad pareigūno vardą pažeminęs ekskomisaras neįrodė, jog dėl VRM veiksmų jam buvo padaryta žala.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą P. Keinys dar galės apskųsti apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT).

P. Keinys iš komisaro pareigų buvo atleistas dar prieš 5 metus, kai Policijos departamento Vidaus tyrimų valdyba konstatavo, jog savo elgesiu jis pažemino pareigūno vardą. Ekskomisaras su šiuo sprendimu nesutiko ir apskundė jį teismui, prašydamas panaikinti Policijos departamento įsakymą ir grąžinti jį į tarnybą.

Galutiniu ir neskundžiamu sprendimu LVAT yra konstatavęs, kad P. Keinys buvo atleistas pagrįstai iš pareigų. Tačiau tuomet ekskomisaras į teismą padavė VRM, nurodydamas, kad dėl šios institucijos veiksmų buvo pažeistos jo teisės bei padaryta net 412 tūkst. litų žala.

Teiginiai apie žalą – tik prielaidos

Savo skunde pareiškėjas nurodė, kad VRM nepagrįstai nepanaikino Policijos departamento atlikto patikrinimo išvadų. Be to, pasak P. Keinio, apie tai informacija ne kartą buvo skelbiama žiniasklaidoje, o tuometinis generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius žinias apie P. Keinį pateikė kartu su kitais rezonansiniais nusikaltimais televizijoje.

Pasak Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovės Sigitos Baltaduonės-Jacinevičienės, į teismą VRM padavęs P. Keinys neįrodė, kad dėl šios institucijos esą neteistų veiksmų jam būtų sukelti dvasiniai išgyvenimai ar dėl to būtų patyręs nepatogumų.

„Teismas konstatavo, kad pareiškėjo teiginiai apie patirtą žalą tėra tik prielaidos, o neteisėtus veiksmus pagrindžiantys teiginiai yra abstraktaus pobūdžio“, - S. Baltaduonės-Jacinevičienės teigimu, teismas mano, kad ekskomisaro skundas yra nepagrįstas.

V.Grigaravičius nurodė tirti pasikėsinimą nužudyti

DELFI primena, kad dar 2004-ųjų pradžioje žiniasklaida skelbė, jog sausio 9-ąją dieną P.Keinys paskambino savo pavaldiniui, Šiaulių miesto 2-ojo policijos komisariato budėtojui ir nurodė atšaukti į įvykio vietą išvykusią operatyvinę grupę, tuo priversdamas atsisakyti atlikti teisėtus veiksmus.

Žinodamas apie tai, kad dėl jo galimos nusikalstamos veiklos pradėtas ikiteisminis tyrimas bei būdamas jau nušalintas nuo pareigų, jis tarnybinio patikrinimo atlikimo metu siekė paveikti paveikti Šiaulių miesto vyriausiojo policijos komisariato viršininką Vidą Maigį bei Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros pareigūnus, kad ikiteisminis tyrimas būtų atliekamas ne Specialiųjų tyrimų tarnyboje.

Buvo įtarta, kad P. Keinys 2004-ųjų sausio 9-ąją Šiauliuose, viename Gegužių gatvės namo bute, galėjo sumušti ir grasinti nužudyti pažįstamą šiaulietę.

Netrukus policijos generalinis komisaras V. Grigaravičius įsakė atlikti patikrinimą. Buvo pradėtas ir ikiteisminis tyrimas dėl grasinimo nužudyti. Tyrimo medžiaga buvo perduota STT Šiaulių skyriaus pareigūnams.

Vėliau STT gavo nukentėjusiosios pareiškimą, kuriame moteris teigia galėjusi apsirikti. Moteris rašė, kad bute buvo tamsu, todėl ji gerai neįsižiūrėjo į ją mušusį vyrą. Moteris tvirtino, kad tai galėjo būti ne P. Keinys – esą ji savo klaidą ji suprato pamačiusi P. Keinį, kurį palyginusi su užpuoliku, pastebėjo, jog komisaro plaukai yra per trumpi, kad į juos būtų galėjusi įsikabinti konflikto metu.

Užtarti prašė R.Pakso patarėjas

Kaip šią informaciją skelbė BNS, šiaulietė nuvyko pas pareigūnus ir pakeitė parodymus - raštiškai nurodė, kodėl užpuoliką palaikė komisaru P. Keiniu. Šiaulių apygardos prokuratūra priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą P. Keinio atžvilgiu, nes „jo veiksmais nėra padaryta veika“, turinti grasinimo nužudyti požymių.

Tyrimą dėl komisaro P. Keinio atlikusios Vidaus tyrimų valdybos vadovas Aleksandras Katinas buvo sulaukęs tuometinio prezidento Rolando Pakso patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Romualdo Senovaičio skambučio.

Žiniasklaidos teigimu, policijos generalinio komisaro pavaduotojo kėdę į R. Pakso patarėjo postą iškeitęs R. Senovaitis aptakiai prašė buvusio kolegos A. Katino, kad tyrimas pasibaigtų palankiai Šiaulių pareigūnui.

Informaciją apie tokį skambutį, kuriuo siekta daryti įtaką policijai, žiniasklaidai tada patvirtino policijos generalinis komisaras V. Grigaravičius.

Skambinęs prisipažino ir pats R. Senovaitis, tačiau tvirtino komisaro P. Keinio neužtarinėjęs.