Vien praėjusiais metais Pretendentų į teisėjus atrankos komisija posėdžiavo 35 kartus ir įvykdė 49 atrankas. 2019 m. buvo įvertinti 464 pretendentai į teisėjus. Per visą kadencijos laiką komisija įvertino daugiau nei 1000 pretendentų į teisėjus ir pateikė net 144 išvadas, pranešė Nacionalinė teismų administracija.

Teisėjų Tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas paskutinio posėdžio metu padėkojo kadenciją baigiančiai Pretendentų į teisėjus atrankos komisijai – jos pirmininkei, politologei Rimai Urbonaitei, žurnalistų atstovei Aistei Žilinskienei, buvusiam Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjui Sigitui Gurevičiui, kriminologei Margaritai Švedkauskienei, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjai Sigitai Jokimaitei, Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininkei Jolantai Malijauskienei ir Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Danutei Gasiūnienei – už nuoširdų ir atsakingą darbą formuojant Lietuvos teisėjų bendruomenę.

Prezidentas Gitanas Nausėda, vadovaudamasis Teismų įstatymu, paskyrė keturias naujos Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos nares: Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos ir medijų tyrimo centro docentė Jolanta Mažylė, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros docentė Lina Mikalonienė, Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos Baudžiamosios teisės ir proceso instituto profesorė, laikinai einanti šio instituto direktoriaus pareigas, Jolanta Zajančkauskienė bei Personalo valdymo profesionalų asociacijos valdybos narė Edita Znutienė. Vadovaudamasis Teismų įstatymu, Prezidentas Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos pirmininke paskyrė teisininkę L. Mikalonienę.

Teisėjų taryba komisijos nariais paskyrė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėją, šio teismo pirmininko pavaduotoją Skirgailę Žalimienę, Lietuvos apeliacinio teismo teisėją Marių Bajorą ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėją Gediminą Sagatį.

Pretendentų į teisėjų atrankos komisijos tikslas – padėti Respublikos Prezidentui atrinkti tinkamiausius kandidatus teismų teisėjų, pirmininkų, pirmininkų pavaduotojų, skyrių pirmininkų pareigoms užimti. Komisija sudaroma iš septynių asmenų trejiems metams. Naujai paskirtiems Atrankos komisijos nariams taikomi nepriekaištingos reputacijos reikalavimai. Taip pat asmenys į Atrankos komisiją gali būti skiriami ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.