Taip pat paaiškėjo ir daugiau statybininkų nekokybiško darbo detalių. Kur nukentėjusysis asmuo turėtų kreiptis dėl statybų bendrovės galimo sukčiavimo?

Atsako Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Arvydas Kuzminskas:

Iš pateiktos situacijos sudėtinga spręsti, ar šiuo atveju statybų bendrovės darbuotojai sukčiavo, ar panaudodami kitas statybines medžiagas siekė pigesnėmis sąnaudomis atlikti sutartus darbus. Jeigu būtų akivaizdūs minėtos bendrovės darbuotojų galimo sukčiavimo atvejai, nukentėjęs asmuo turėtų pareiškimu kreiptis į teritorinę ikiteisminio tyrimo įstaigą – policiją arba prokuratūrą.

Atkreiptinas dėmesys, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), formuodamas teismų praktiką, yra ne kartą pažymėjęs, kad baudžiamosios teisės taikymas bet kuriuo atveju yra kraštutinė poveikio priemonė ginant visuomenę nuo teisei priešingų veiksmų. Baudžiamosios teisės normų taikymo ribas apibrėžęs baudžiamosios teisės paskirtimi ir bendraisiais teisės principais, LAT ne kartą konstatavo, kad negali būti pritarta tokiai baudžiamojo įstatymo taikymo praktikai, kai asmens elgesys, esant išimtinai civiliniams, administraciniams ar drausminiams teisiniams santykiams, yra vertinamas kaip nusikalstamas.

Atsižvelgiant į tai, jog baudžiamoji atsakomybė demokratinėje visuomenėje suvokiama kaip kraštutinė priemonė, naudojama saugomų teisinių gėrių apsaugai, todėl ir taikoma ji turėtų būti tik tais atvejais, kai švelnesnėmis priemonėmis tų pačių tikslų pasiekti negalima. Vien tik iš sutarties kylančių pareigų nevykdymas ar netinkamas jų vykdymas savaime nereiškia, jog padaryta sukčiavimo požymių turinti nusikalstama veika.

Pastebėtina, kad nagrinėjamuoju atveju tarp privataus asmens ir statybų bendrovės buvo sudaryta vartojimo rangos (paklausime nurodyta kaip darbų atlikimo) sutartis. Statybų bendrovę pasamdęs asmuo, nustatęs statybinį broką, turėtų kreiptis į rangovą (darbus atlikusią statybų bendrovę) dėl trūkumų pašalinimo. Jei pastarasis šių trūkumų nepašalina per nustatytą laiką, užsakovas civilinio proceso tvarka turėtų kreiptis į teismą dėl rangovo atsakomybės už sutarties sąlygų nevykdymą ir nuostolių priteisimo.