Tokių klausimų Lietuvos antstolių rūmuose ir antstolių kontorose pastaruoju metu sulaukiame vis dažniau. Esmine apibendrinta informacija dalijasi Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo narys, antstolis Laurynas Lukšys.

Daliai sprendimų ES teisė dar taikoma atgaline data

Lietuvos ir kitų ES šalių kreditoriai gali palengvinta tvarka inicijuoti priverstinį skolų išieškojimą iš JK esančių skolininkų tais atvejais, kai teismo procesai buvo pradėti iki „Brexit“ pereinamojo laikotarpio pabaigos (2020 m. gruodžio 31 d.).

Pavyzdžiui, jei Lietuvos teismas išnagrinėjo 2020 m. pateiktą ieškinį ir 2021 m. kreditoriui išdavė Europos vykdomąjį raštą dėl skolos priteisimo iš JK esančio skolininko, tai toks dokumentas vis dar gali būti tiesiogiai pateikiamas vykdyti JK kompetentingai institucijai pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 805/2004. Tai yra, kreditoriui nereikia kreiptis į JK teismą dėl Lietuvos teismo sprendimo pripažinimo, Lietuvioje išduotas Europos vykdomais raštas būtų vykdomas kaip JK galiojantis sprendimas.

Analogiškas (ES teisės galiojimo atgal) principas taikomas ir specialioms Europos procedūroms. Tai mokėjimo įsakymo procedūra, kuri kreditoriams sudaro galimybę patenkinti neginčytinus civilinius ir komercinius reikalavimus laikantis vienodos tvarkos (naudojant standartines formas) bei Europos ieškinių dėl nedidelių sumų nagrinėjimo procedūra, supaprastinanti ir paspartinanti nagrinėjimą tarpsvalstybinių ieškinių, kurių suma neviršija 5 tūkst. eurų.

JK vyriausybė tokiu būdu siekia palengvinti tarptautinį skolų išieškojimą ir apsaugoti nuo papildomų teisinių išlaidų nedideles įmonems ir kitus kreditorius, kurių piniginiai reikalavimai suformuluoti dar nebaigus JK išstojimo procedūros.

Kaip iš JK esančių skolininkų reikalauti nuo 2021 m. pradžios susidariusių skolų?

Siekiant susigrąžinti po 2021 m. sausio 1 d. susidariusias skolas iš JK esančių skolininkų, pirmiausia teks kreiptis į Anglijos ir Velso aukštąjį teismą („Queen's Bench Division“; https://courttribunalfinder.service.gov.uk/courts/queens-bench-division).

Šis teismas yra kompetentingas nagrinėti užsienio pareiškėjų prašymus ir pripažinti vykdytinais užsienio šalių teismų sprendimus Anglijoje ir Velse. Pripažinimui pateikiamas užsienio šalies teismo sprendimas turi būti galutinis, jame turi būti nurodyta tiksli ieškinio suma, sprendimas neturi būti išduotas dėl mokesčių, baudų ar žalos kompensacijų išmokėjimo periodinėmis išmokomis.

Užsienio teismų sprendimų pripažinimo ir vykdymo tvarką gali keisti JK prisijungimas prie tam tikrų tarptautinių konvencijų arba atskirų valstybių pasirašomos dvišalės sutartys su JK.

Kur kreiptis, siekiant išieškoti nepilnamečiams vaikams priteistą išlaikymą iš JK esančio skolininko?

Išlaikymo išieškojjmo inicijavimas JK vaikus Lietuvoje auginančioms vienišoms motinoms po Brexit‘o nesikeičia. Kaip ir iki šiol, reikia kreiptis į Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (VSDFV) Mažeikių skyrių (adresas: Vasario 16 – osios g. 4, LT-89225, Mažeikiai, tel. 8 (443) 26659, el.paštas: mazeikiai@sodra.lt). VSDFV Mažeikių skyrius mūsų šalyje atlieka centrinės institucijos funkcijas, administruodamas pareiškėjų prašymus dėl jaunesnių kaip 21 metų asmenų išlaikymo išieškojimo (kai išlaikymo prievolės atsiranda dėl tėvų ir vaikų santykių).

Nuo 2021 m. pradžios teisinės procedūros vykdomos pagal 2007 m. Hagos konvenciją dėl tarptautinio vaikų ir kitokių šeimos išlaikymo išmokų išieškojimo. Tai šiek tiek keičia reikalavimus Lieuvos teismų išduodamiems sprendimams, tačiau Lietuvoje gyvenančioms išieškotojoms jokių papildomų pareigų nesukuria.

Ar pailgės Lietuvos teismų sprendimų vykdymo JK trukmė?

Tarptautinės teisės ekspertai pripažįsta, kad 2021-aisiais ir vėlesniais metais Europos verslininkai ir kiti asmenys, bendradarbiaudami su partneriais JK, turėtų atidžiau ir atsargiau analizuoti tokius dalykus kaip ginčo sprendimui taikytina teisė ir teismo sprendimo vykdymo sąlygos. Tais atvejais, kai tarptautinės konfencijos JK nebus taikomos, užsienio teismų sprendimai šioje šalyje greičiausiai bus vykdomi lėčiau, sunkiau ir galiausiai kainuos brangiau, negu iki Brexit‘o pabaigos.

Šiuo metu teisminius procesus JK, kaip ir kitose šalyse, JK lėtina ir COVID-19 ligos pandemija. Pavyzdžiui, pakeistos civilinio proceso taisyklės Anglijoje ir Velse dabar leidžia proceso šalims prašyti pratęsti teisminių procedūrų terminus dvigubai ilgesniam laikui: ne įprastoms 28 dienoms, bet iki 56 dienų

Pasaulio banko reitingo „Duing business 2020“ duomenimis, vidutinė verslo skolos išieškojimo (nuo kreipimosi į teismą iki skolos atgavimo) trukmė JK buvo 437 dienos, o vidutinė procedūrų kaina – 45,7 proc. ieškinio sumos. Palyginimui: to paties šaltinio duomenimis, Lietuvoje vidutinė skolos išieškojimo trukmė buvo 370 dienų, vidutinė kaina – 23.6 proc. ieškinio sumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)