Po mėnesio įsigaliojus Antstolių įstatymo pakeitimams, visi antstoliai privalės deklaruoti savo ir šeimos narių turtą, teikti TM ataskaitas apie gautas pajamas ir patirtas išlaidas, vykdant antstolio funkcijas bei teikiant paslaugas.

Pasak teisingumo ministro patarėjos Vaidos Vincevičiūtės, Antstolių įstatymo pakeitimuose patikslinta antstolio įgaliojimų sustabdymo tvarka, drausmės bylos iškėlimo antstoliui pagrindai. Nuo šiol jie drausminėn atsakomybėn gali būti patraukti ir už Antstolių įstatymo, Antstolių profesinės etikos kodekso, kitų teisės aktų, reguliuojančių antstolių neprocesinę veiklą, vykdymo išlaidų išieškojimo tvarkos, nesusijusios su vykdymo išlaidų dydžio apskaičiavimu, pažeidimus bei teismo sprendimu konstatuotus imperatyvių procesinės teisės normų pažeidimus.

„Išplėstas antstoliui, antstolio padėjėjui skiriamų drausminių nuobaudų sąrašas: antstoliui gali būti iki šešių mėnesių atimta teisė vykdyti antstolio funkcijas, antstolio padėjėjui gali būti skiriama pastaba, papeikimas (iki Įstatymo pakeitimų priėmimo antstolio padėjėjui buvo skiriama vienintelė drausminė nuobauda – teisės vykdyti antstolio padėjėjo veiklą atėmimas). Be to antstoliui, antstolio padėjėjui papildomai gali būti skiriamas įpareigojimas atsiprašyti asmens Antstolių garbės teismo nustatyta tvarka. Antstolių garbės teismui pats priims sprendimus dėl drausminių nuobaudų skyrimo“, - pabrėžė V. Vincevičiūtė.

„Pasitaikydavo atvejų, kai antstolis išieškotas lėšas naudodavo asmeninei naudai gauti, dėl to Įstatymo pakeitimuose aiškiai nustatyta, kad antstolio depozitinėje sąskaitoje yra laikomos kitiems asmenims priklausančios piniginės lėšos, kurios negali būti įkeistos, areštuotos, jomis negali būti naudojamasi, disponuojama, taip pat dėl jų negali būti sudaromos indėlių sutartys“, - pabrėžė ministro patarėja.

Pasak LAR prezidentės Ingos Karalienės, siekiant antstolių veiklos skaidrumo jie privalės per 14 darbo dienų atsakyti į asmenų raštiškus paklausimus bei pateikti motyvuotą atsakymą (iki šiol tokios tvarkos nebuvo). Be to, skundus dėl antstolių veiksmų nagrinės LAR, o tik nepatenkintieji atsakymu galės kreiptis į TM.

„Nuo šiol bus aiškiai įtvirtinti drausminės atsakomybės ir antstolių neeilinės atestacijos pagrindai. Ministerija kaip kontroliavo, taip ir kontroliuos antstolius, tačiau nuo šiol mums bus galima taikyti neeilinę atestacija. Iki šiol antstoliams buvo rengiama tik eilinė atestacija kas 3 metus, todėl nuo šiol šis terminas pratęsiamas dar metams. Dėl pasikartojančių pažeidimų iškilus abejonių dėl antstolio kvalifikacijos bus galima rengti neeilinę atestaciją. Tai - papildomas saugiklis. Manau, ši naujovė antstolius skatins kelti kvalifikaciją ir dirbti kvalifikuočiau“, - sakė I. Karalienė.

Neeilinę atestaciją antstoliui galės inicijuoti ir LAR, ir TM. Pasak LAR prezidentės, nuo šiol teismui konstatavus imperatyvių teisės normų pažeidimą, antstoliui bus galima inicijuoti drausmės bylos iškėlimą. „Tikrai bus efektyvesnė kontrolė“, - žadėjo I. Karalienė.

Tiesa, ji nepripažįsta, kad antstoliais TM ėmė labiau pasitikėti ir leido patiems tvarkytis savo „darže“. „Kaip ministerija kontroliavo, taip ir kontroliuos“, - pabrėžė I. Karalienė.