Kaip rašoma Lietuvos advokatūros pranešime, taip ministrų kabinetas bando išvengti valstybės garantuojamą teisinę pagalbą teikiantiems advokatams mokamo darbo užmokesčio kilimo – šiems advokatams, kaip ir kitiems dirbantiesiems, gaunamas atlygis, kuris yra siejamas su MMA, nuo rugpjūčio 1 dienos būtų padidėjęs keliais litais. Į Lietuvos advokatūrą jau kreipėsi dėl tokio sprendimo ieškinius teismui rengti pasiruošę šios asociacijos nariai.

„Dėl tokio už akių priimto Vyriausybės nutarimo visų pirma neigiamas pasekmes pajus mažas pajamas gaunantys gyventojai“, – sakė Advokatų tarybos pirmininko pavaduotoja Liudvika Meškauskaitė.

Pasak jos, dar labiau susiaurės eilinių žmonių galimybės atrasti ir pasirinkti kvalifikuotas teisines paslaugas teikiantį advokatą.

„Ne paslaptis, kad daugelis aukštos kvalifikacijos advokatų dėl ypač žemų įkainių nenori teikti valstybės garantuojamos teisinės pagalbos“,– sako Lietuvos advokatūros vicepirmininkė.

Teisingumo ministerijos duomenimis, liepos 15 d. valstybės įsiskolinimas valstybės garantuojamą teisinę pagalbą teikiantiems advokatams sudarė 1 mln. 127 tūkst. litų. Daugiau nei pusė šio įsiskolinimo atsirado dar 2011 metais.