Apie naujojo skyriaus veiklą ir tikslus – pokalbis su naujojo skyriaus pirmininke R. Miliuviene, teisėja, turinčia 16-os metų (iš jų 12-os metų administracinio teismo) teisėjos darbo patirtį.

- Kam kilo idėja įkurti atskirą administracinių teismų teisėjų skyrių, ar jis nedubliuos Lietuvos Respublikos teisėjų asociacijos veiklos?

- Mintis turėti savo skyrių jau seniai kirbėjo, apie tai dažnai diskutuodavom, fantazuodavom. O šių metų pradžioje susirinkę į administracinių teismų teisėjų mokymus ir nusprendėme įkurti LRTA ribose savo skyrių, kuris padėtų geriau atstovauti administracinių teismų teisėjams, sustiprintų administracinių teismų pozicijas ir teismų sistemoje, ir visuomenėje, skatintų nuomonių įvairovę ir geresnį teisėjų bendradarbiavimą.

Jau vasario 3-ąją mūsų idėjai dėl skyriaus steigimo pritarė asociacija. Sukūrėmė skyriaus įstatus, kuriuose kaip pagrindiniai skyriaus veiklos tikslai yra numatyti teismų ir teisėjų nepriklausomumo įtvirtinimas ir puoselėjimas, dalyvavimas rengiant bei tobulinant teisės aktus, susijusius su administracinių teismų ir teisėjų veikla, pagalba teisėjams įgyvendinant jų teises, bendradarbiavimas su teisėjų organizacijomis mūsų šalyje ir užsienyje; teisėjų profesijos prestižo kėlimas.

Tikrai neketiname nei dubliuoti Asociacijos veiklos, nei atsiskirti, tiesiog manome, kad turėdami savo skyrių galėsime geriau atstovauti administracinių teismų teisėjams įvairiais lygmenimis.

Administraciniuose teismuose dirbantys teisėjai dirba itin atsakingą darbą, jų darbas dažnai – visuomenės dėmesio centre. Juk būtent šiuose teismuose yra nagrinėjamos bylos, kuriose ginamas viešasis interesas, kuriose viena iš proceso šalių yra valstybė arba valstybės institucija.

Be to, Lietuvos vyriausiojo ir Vilniaus apygardos administracinių teismų teisėjai nagrinėja ir tokias bylas, kurios palyginus „jaunos“ mūsų valstybėje. Tai bylos dėl bendradarbiavimo su sovietiniu saugumu, prieglobsčio prašančių pabėgėlių bylos, kuriose teisinė praktika tik neseniai ėmė formuotis.

Teisėjai yra priversti nerti į iki tol neišbandytus vandenis, todėl jiems reikia nemažai mokytis, tobulintis, gilintis į tarptautinę teismų praktiką. Įkūrus Asociacijoje savo skyrių, galėsime ne tik dažniau dalintis savo problemomis ir patirtimi, bet ir inicijuoti teisės aktų, susijusių su administracine teise rengimą, bus lengviau apginti savo teises. Turėsime galimybę rengti ir įvairius seminarus, mokymus.

- Kiek teisėjų jau tapo skyriaus nariais?

- Skyrius vienija 65 teisėjus, dirbančius penkiuose apygardų teismuose bei Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme. Skyriaus vadovai buvo renkami iš 4 kandidatų, visuose teismuose slapta balsuojant. Esu labai sujaudinta kolegų pasitikėjimo išrenkant mane skyriaus pirmininke ir ketinu aktyviai užsiimti veikla. Žinoma, surasti laiko visuomeninei veiklai teks šeimos bei savo laisvalaikio sąskaita.

- Kokie bus pirmieji skyriaus žingsniai?

- Jie jau žengti. Balandžio pabaigoje kreipėmės į Tarptautinę Europos administracinių teismų teisėjų asociaciją (TEATTA), prašydami priimti mūsų skyrių į savo sudėtį. Gegužės 19-ąją mūsų skyriaus narė teisėja Rasa Ragulskytė-Markovienė TEATTA konferencijoje pristatys mūsų skyrių ir oficialiai įteiks mūsų prašymą tapti tarptautinės bendrijos nare.

Rugsėjo 22-23 dienomis drauge su Vilniaus universiteto Teisės fakultetu, Lietuvos vyriausiuoju administraciniu teismu esame numatę Vilniuje surengti tarptautinę mokslinę-praktinę konferenciją „Administracinis teismas – Europos administracinių teismų erdvėje“. Ji bus skirta teisėjams ir akademinės bendruomenės nariams, dirbantiems administracinės teisės srityje.

Ketiname kas tris mėnesius rengti LRTA skyriaus vadovų, administracinių teismų vadovų ir galbūt prezidentūros atstovų bendrus pasitarimus. Pirmasis toks pasitarimas jau įvyko gegužės pradžioje. Jame aptarėme aktualiausius mums klausimus.

- O kokie klausimai dabar aktualiausi administracinių teismų teisėjams?

- Demokratinėje teisinėje valstybėje teismas yra vienas svarbiausių valstybės atributų ir stabilumo garantų. Tačiau mūsų valstybėje teisėjo profesijos prestižas, ypač pastaraisiais metais, yra kritęs, teisėjų vardai dažnai maišomi su purvais, stengiantis pakirsti Teismo kaip institucijos autoritetą. Ar tai normalu demokratinėje valstybėje?

Netrukus baigsis visų penkių apygardų administracinių teismų pirmininkų kadencija. Užimti jų vietas norinčių – labai nedaug, konkurencija tarp kandidatuojančių teisėjų nedidelė, nes ne kiekvienas nori savanoriškai ryžtis praeiti visus daug nervų kainuojančius atrankos ratus, ryžtis būti narstomam po kaulelį net dėl mažiausios klaidelės savo darbe.

Be to, net jei kolegos tave ir labai gerai įvertins, tai dar nereiškia, kad būsi paskirtas teismo pirmininku, nes galutinį žodį taria Prezidentūra. O teisėjų darbo krūviai? Juk jie milžiniški. Reikia kažko imtis, gal būt inicijuoti įstatymų pataisas, kad teisėjai galėtų normaliai dirbti.

- Kur Jūsų kolegos ir visuomenė galės rasti informacijos apie skyriaus veiklą, sužinoti aktualias naujienas?

- Lietuvos Respublikos teisėjų asociacijos administracinių teismų teisėjų skyrius turės savo internetinę svetainę, kurioje kiekvienas besidomintis galės rasti visą su skyriaus veikla susijusią informaciją. Kol kas dar negalime nurodyti svetainės elektroninio adreso, nes šiuo metu tinklapis kuriamas, iš visų administracinių teismų renkama informacija, ji sisteminama, iliustruojama ir netolimoje ateityje bus pateikta visuomenei.