„Antstolė, rengianti jo vykdymo planą, neatsižvelgia Kauno miesto ir rajono vaiko teisių apsaugos specialistų rekomendacijas, kuriomis siekiama užtikrinti vaiko teises ir išvengti žalos vaikui ne tik prieš, bet ir po vaiko paėmimo. Taip pat antstolei privalu suderinti šį planą su visomis vykdyme dalyvaujančiomis šalimis“, - teigiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovybė kreipėsi į Teisingumo ministeriją, Lietuvos antstolių rūmus, Generalinį policijos komisarą, kurių pareigūnai turi dalyvauti įgyvendinant šį teismo sprendimą, prašydama šių institucijų vadovų užtikrinti glaudesnį bendradarbiavimą su vaiko teisių apsaugos specialistais.

„Kaip informavo Kauno miesto ir rajono vaiko teisių apsaugos skyriai, siekiant užtikrinti mažametės mergaitės interesų apsaugą ir teismo sprendimo vykdymą, įstatymų nustatyta tvarka yra bendradarbiaujama su vykdymą organizuojančia antstole. Skyriai ne kartą buvo teikę antstolei siūlymus dėl jos rengiamų priverstinio teismo sprendimo vykdymo planų“, - pranešime cituojamas D. Bitaitis.

Anot viceministro, svarbiausias šių siūlymų tikslas yra apsaugoti mergaitę nuo galimos žalos, galimų neigiamų pasekmių mergaitės būsenai vykdant minėtą teismo sprendimą, kurios turės įtakos ir po vaiko paėmimo.

„Todėl, kol nebus pilnai atsižvelgta į vaiko teisių apsaugos specialistų rekomendacijas, kaip garantuoti, jog būtų užtikrintos vaiko teisės ne tik sprendimo vykdymo metu, bet ir po jo, kadangi tuo ši istorija nesibaigs, nebus galima profesionaliai jį vykdyti. Taigi rengiant šį planą, būtina atsižvelgti į vaiko teisių apsaugos specialistų rekomendacijas“, - pabrėžė D. Bitaitis.

Tęsti pasiruošimą teismo sprendimo įvykdymui, anot ministerijos, būtina „siekiant išvengti klaidų ir nekartoti tų, kurios padarytos bandant minėtą sprendimą vykdyti pirmą kartą“.