Tai vidutinė sankcija, kurią teisėjai galėjo skirti Teisėjų garbės teismas – jai taip pat grėsė pastaba ir griežtas papeikimas. Be to, jis savo sprendimu gali pasiūlyti prezidentei ar Seimui atleisti teisėją iš pareigų arba pasiūlyti prezidentei kreiptis į Seimą dėl apkaltos.

Teisėjų garbės teismo sprendimą per 10 dienų galima apskųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Kaip konstatavo Teisėjų garbės teismas, N. Venckienė savo veiksmais ir pasisakymais visuomenės informavimo priemonėse pažeidė Teisėjų etikos kodekse minimus pagarbos žmogui, lojalumo valstybei, nešališkumo, nesavanaudiškumo, padorumo ir pavyzdingumo principus.

Teisėjų garbės teismo pirmininkas Antanas Simniškis teigė, kad N. Venckienė savo, kaip Lietuvos Respublikos pilietės teises ir pareigas turėtų įgyvendinti taip, „kad būtų laikomasi ir Teisėjų etikos kodekso reikalavimų, nes ji yra ne tik Lietuvos Respublikos pilietė, bet ir teisėja, kuriai taikomi specialūs elgesio standartai“.

„Teisėjos N. Venckienės poelgiais buvo pažemintas teisėjo vardas ir pakenkta teismo autoritetui,“ – pabrėžė Teisėjų garbės teismas.

Drausmės byla N. Venckienei buvo iškelta praėjusių metų rugpjūčio 2-ąją. Teisėjų etikos ir drausmės komisija pažymėjo, kad „bendraudama su žiniasklaida bei viešai reikšdama nuomonę apie netinkamą ikiteisminio tyrimo eigą ir ikiteisminio tyrimo institucijų darbą, išsakydama neigiamą nuomonę apie kitus asmenis ir viešai kaltindama juos, taip pat rašydama skundus brolio vardu bei nepagarbiais žodžiais pavadindama asmenis, kurių atžvilgiu rengė dokumentus“, pažeidė Teisėjų etikos kodeksą.

Pasak TEDK, bendraudama su žiniasklaida ir reikšdama nuomonę apie atliekamo ikiteisminio tyrimo eigą ir kitas su šiuo tyrimu susijusias aplinkybes N. Venckienė dažnai pasirenka tokį elgesio variantą, kuris nesuderinamas su etikos kodekse numatytais reikalavimais.

Komisija atkreipė dėmesį, kad N. Venckienės elgesys viešai kaltinant kitą teisėją nusikalstamos veikos padarymu, spaudoje siekiant jį sumenkinti, padaryti paniekos vertu žmogumi, taip pat visuomenės informavimo priemonių pagalba N. Venckienės reiškiama nuomonė, kad teismuose, prokuratūroje ir kt. susidaręs pedofilų klanas, todėl pedofilijos byla niekada nebus nešališkai ir išsamiai išnagrinėta, taip pat nėra suderinama su etikos kodekso reikalavimais.

Komisijai užkliuvo ir N. Venckienės rašyti skundai brolio vardu. Paaiškėjo, kad darbo kompiuteryje buvo aptikti dokumentai, kurie pavadinti itin nepagarbiai: „kalės skundas“, „piz...os skundas“, „kalių biuras“.

N. Venckienė komisijai prisipažino, kad failų pavadinimus sugalvojo ji pati arba jos vyras, bei nurodė, kad jeigu būtų žinojusi, jog ją svarstys etikos komisija, būtų galėjusi ir kitaip dokumentus pavadinti. Be to, teisėja pažymėjo, kad failus kūrėjas kaip nori, taip ir gali vadinti.

N. Venckienei iškelta dar viena drausmės byla, ją Teisėjų garbės teismas nagrinės dar šį mėnesį.