Naujasis birželio 24 dieną priimtas įstatytas įsigalioja sekmadienį.

Miesto meras Michaelas Bloombergas, tarybos pirmininkė Christine Quinn ir miesto savivaldybės sekretorius Michaelas McSweeney bendrame pranešime teigė, kad loteriją rengti nuspręsta dėl „didelio santuokos ceremonijų paklausos sekmadieniui, liepos 24-ajai“.

Miesto pareigūnai sulaukė 2661 prašymo susituokti šią dieną, tarp kurių – 1728 tos pačios lyties asmenų poros.

Norą dalyvauti loterijoje galima pareikšti nuo antradienio iki ketvirtadienio vidurdienio. Laimėtojai paaiškės penktadienį.

„Loterija garantuos galimybę 764 – tos pačios ar skirtingų lyčių – poroms liepos 24 dieną patekti į vieną iš penkių miesto savivaldybės sekretoriaus biurų“, – teigiama pranešime ir pažymima, kad tos dienos santuokų skaičius gali viršyti ligšiolinį miesto rekordą.

„Sekmadienį kursime istoriją, kai šalies akys dar kartą nukryps į Niujorką“, – teigė miesto meras.

„Mes atlikome savo namų darbus, tačiau aišku, kad šį sekmadienį norinčių susituokti porų skaičius yra didesnis nei tas, su kuriuo miesto sekretoriatas galėtų susitvarkyti. Mažiausiai norime, kad poros lauktų valandų valandas eilėje vien tam, kad laimingiausią savo gyvenimo dieną išeitų iš ten nusiminusios“, – pridūrė jis.

„Teisingiausias būdas nuspręsti, kam bus suteikta galimybė sekmadienį susituokti, ir užtikrinti, kad kiekvienas galėtų tinkamai susiplanuoti savo didžiąją dieną, yra rengiant nešališką loteriją“, – pažymėjo M. Bloombergas.

Daugiau kaip 60 Niujorko valstijos teismų teisėjų sutiko peržiūrėti besituokiančiųjų prašymus ir juos sutuokti.

Niujorko valstija pasekė Ajovos, Naujojo Hampšyro, Masačusetso, Konektikuto ir Vermonto pėdomis ir pritarė gėjų santuokoms. Kovą atlikta apklausa parodė, kad tam pritaria 53 proc. amerikiečių.

Kai kurios valstijos, pavyzdžiui, Kalifornija, įteisino tos pačios lyties asmenų sąjungas, tačiau ne santuokas. Tai reiškia, kad pora gali naudotis tik kai kuriomis sutuoktinių teisėmis.

Jei sekmadienį iš tiesų susituoks 764 poros, bus pasiektas Niujorko rekordas. Iki šiol daugiausiai porų (621) susituokė 2003 metų šv. Valentino dieną. 2008 metų rugpjūčio 8 dieną (2008 08 08) santuokos įžadus davė 610 porų.