Kovotojai su rūkymu jau pasmerkė šiuos eksperimentus kaip akivaizdų bandymą padidinti tabako patrauklumą jaunimui, rašo britų dienraštis "The Independent", cituojantis žurnalą "Food and Chemical Toxicology".

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos kovos su rūkymu asociacija "Action on Smoking and Health" (ASH) pasmerkė šiuos bandymus, kuriuos pavadino "atgrasiais".

"Šie papildai gali padidinti cigarečių patrauklumą vaikų akyse. Kam dar jie norėtų bandyti tokius priedus", - mano ASH direktorė Deborah Arnold (Debora Arnold).

Bandymų metu tabako bendrovės laboratorijose buvo išbandyti 482 skirtingi kvapai, siekiant nustatyti, ar šių papildų poveikis žmogaus sveikatai skiriasi nuo paprastų cigarečių. Bandymai buvo atlikti su žiurkėmis Kanados laboratorijose, nes Didžiojoje Britanijoje tabako bandymai su gyvūnais yra uždrausti.

BAT atstovas spaudai pareiškė "The Independent", jog kai kuriose cigaretėse jau naudojami nedideli kai kurių kvapų, pavyzdžiui, kakavos sviesto, kiekiai.

Šis papildas naudojamas jau ne vienerius metus, tačiau kiekiai yra tokie nedideli, jog rūkaliai negali jų atskirti, pridūrė atstovas ir paneigė, jog bendrovė naujaisiais kvapais nori prisivilioti vaikus.