Šios vieningos nuomonės gydytojai priėjo po to, kai buvo paskelbti pirmojo išsamaus tyrimo, kuriame ieškoma sąveikų tarp alkoholio vartojimo ir rizikos užsikrėsti venerinėmis ligomis ar pastoti, rezultatai.

Akivaizdu, kad jaunimui būdingo savaitgalinio girtavimo pasekmė – epidemiškai plintančios ligos, padidėjęs nepageidaujamų nėštumų ir abortų skaičius. Mokslininkai apklausė 520 vyrų ir moterų, kurie per pastaruosius du mėnesius kreipėsi pas ginekologą ar urologą didesniuose Pietų Anglijos miestuose.

86 procentai apklaustųjų nurodė, kad per vieną vakarą paprastai išgerdavo daugiau nei šešis alkoholio vienetus – tokia dozė jau laikoma vidutiniu girtumo laipsniu. Taip buvo nustatyta, kad beveik visi pas ginekologą bei urologą besikreipę asmenys linkę didelėmis dozėmis vartoti alkoholį ir net nusigerti.

Dažnas apklaustųjų nurodė, kad per įprastą penktadienio ar šeštadienio vakarą išgeria net 26 vienetus alkoholio – tai prilygsta dviem su puse buteliams vyno arba dviem trečdaliams butelio degtinės vienam žmogui.

Dauguma apklaustųjų – net 77 procentai – prisipažino gėrę prieš mylėdamiesi su nepažįstamaisiais. Iš jų net 65 procentai sakė, kad sekso metu jie buvo labai girti. Gydytojų susirūpinimą kelia ir medicinio žurnalo apie lytiškai plintančias ligas ir AIDS pateiktos tyrimų išvados. Apklausos metu jau užsikrėtę pacientai buvo klausiami, ar jie naudojo prezervatyvus mylėdamiesi po smarkių išgertuvių. 76 procentai moterų atsakė, kad išgėrusios mylėjosi be jokių apsaugos priemonių.

Padauginti alkoholinių gėrimų linkusios moterys, apklausos duomenimis, prisipažino turėjusios nepageidaujamų nėštumų. Viena iš septynių tokį nėštumą nutraukė. Jungtinė Karalystė užima pirmąją vietą visoje Vakarų Europoje pagal paauglių nėštumo skaičių.

Tyrimų autoriai rašo, kad didžioji apklaustųjų dauguma neslėpė – jeigu tuo metu po ranka jie būtų turėję apsaugos priemonių, būtinai būtų jomis pasinaudoję.

Nors jaunimas nemokamų prezervatyvų gali gauti pas savo šeimos gydytoją, šeimos planavimo centruose bei lytiškai plintančių ligų klinikose, tačiau, medikų manymu, daugiau naudos atneštų prezervatyvų platinimas vietose, kuriose jaunimas lankosi prieš lytinius santykius, - naktiniuose klubuose, baruose ir taksi automobiliuose.

„Ryšys tarp alkoholio vartojimo ir venerinių ligų bei nepageidaujamo nėštumo nėra pati naujausia prielaida, tačiau dabar turime konkrečius įrodymus, todėl reikia imtis veiksmų“, - mano viena iš tyrimų vadovių Linda Tucker.