“Pinigai tampa svarbiausiu kriterijumi vertinant žmogų. Jie daro mus aklus ir kurčius dvasinėms vertybėms ir žmogiškumui. Vardan pinigų, mes paminam moralę, nužudom meną, pasmerkiam žmogų. Savo drastiška akcija mes norime pasakyti NE visuomenės ir valdžios sumaterialėjimui.” Tokią žinią nešdami Senamiesčio teatro aktoriai Vilniaus gatvėse rengia šokiruojančią akciją – performansą.

Šį ketvirtadienį rengiama socialine akcija aktoriai miestiečiams sieks parodyti tai, kuo virsta žmogus, kai jis vertinamas tik per pinigų prizmę, o Lietuvos respublikos Seimo nariams - įteikti notą.

Socialinė akcija “Menininkai prieš visuomenės ir valdžios sumaterialėjimą” prasidės 12 valandą aktorių eisena nuo Arkikatedros aikštės. Pusnuogiai, kūnus prisidengę tik akcijos plakatais, o veidus – pinigų kaukėmis, aktoriai Gedimino prospektu keliaus į Seimą, pakeliui įtraukdami į savo akciją praeivius, pažymėdami juos “monetomis”. Penkis kartus eisena bus pertraukiama trumpu reginiu, kurio metu vienas iš akcijos dalyvių voliosis lipniuose piniguose. Vieni pusnuogiai, kiti aplipę pinigais akcijos dalyviai įžengs į Seimo rūmus, kur politikams įteiks dokumentą.

Šiuo dokumentu aktoriai oficialiai kreipiasi į visuomenės išrinktus atstovus prašydami nepamiršti žmogaus, moralinių ir dvasinių vertybių, nes tai yra valstybės ir tautos pagrindai.

“Jūs svarstote, kokie turi būti teisėjų atlyginimai, kokius milijonus sumokėti runkelių augintojams, kokių automobilių reikia valstybės svečiams ar pareigūnams, tačiau ar nors vieną kartą buvo iškeltas klausimas, kokias žmogiškąsias vertybes mes klojame kaip pamatus savo vaikams. Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad jau šiandien pagrindinė mūsų jaunimo svajonė - uždirbti pinigų. Sustokite, atsimerkite, prisiminkite žmogų, kol dar ne vėlu! ” - tai ištrauka iš notos, kuri šį ketvirtadienį 13 valandą bus įteikta Lietuvos respublikos Seimo pirmininko pavaduotojui Gintarui Steponavičiui.

“Mūsų visuomenė ir valstybė jau serga abejingumo, bedvasiškumo ir pinigų kulto liga. Kultūra mūsų šalyje yra apleista ir paniekinta. Tačiau juk būtent kultūra yra žmogiškųjų vertybių išraiška , teigia vienas iš akcijos iniciatorių, Senamiesčio teatros aktorius Darius Rakauskas.