Nors Komisija užsibrėžė kuo greičiau sukurti naujas darbo vietas ir kuo sparčiau įgyvendinti minėtos strategijos tikslus, deja, užimtumo ir socialinių reikalų srityje ateinančių metų Komisijos programoje nėra konkrečių pasiūlymų dėl naujų ir kokybiškų darbo vietų kūrimo. Komisija vėl, kaip ir praėjusių metų veiklos programoje, siūlo tas pačias teisėkūros iniciatyvas dėl darbuotojų komandiravimo ir darbo laiko bei toliau įsipareigoja gerinti migrantų darbuotojų teises visoje Europos Sąjungoje. Tarp naujesnių pasiūlymų būtų – naujos ES darbuotojų saugos ir sveikatos strategijos (2012 m.) paskelbimas bei nauja iniciatyva dėl darbuotojų sveikatos apsaugos nuo rizikos, susijusios su aplinkos tabako dūmų poveikiu darbo vietoje. Dar planuojama išleisti komunikatą „Darbo rinkos rodikliai ir įgūdžių valdymas. Siekiant ES įgūdžių patikrinimo“. Kalbant apie jaunimo reikalų prioritetus ir švietimą, Komisija skelbs Naujų gebėjimų iniciatyvą, kuria siekiama plėtoti bendrųjų gebėjimų metodą profesinio mokymo, suaugusiųjų mokymo ir aukštojo mokslo srityse bei teiks siūlymus dėl aukštojo mokslo modernizavimo.

Palaikau ir džiaugiuosi, kad Komisija stiprins piliečių teises ir jau kitais metais pateiks europinį teisės aktą, kuriuo bus reglamentuojama Europos sutarčių teisė. Baudžiamosios teisės srityje Komisija pateiks Direktyvos dėl nusikaltimų aukų teisių pasiūlymą, siekdama padėti užtikrinti, kad visų valstybių narių piliečiams būtų sudarytos sąlygos gauti pakankamą teisinę paramą, kreiptis į teismus ir būti apsaugotiems. Siekdama padidinti teisminių institucijų ir piliečių tarpusavio pasitikėjimą, Komisija taip pat toliau rengs teisės aktų, kuriais įvedami minimalūs baudžiamojo proceso reikalavimai, ypač dėl teisinės paramos ir teisinės pagalbos, pasiūlymus.

Jose Manuel Barroso
Laisvės, saugumo ir teisingumo srityje, Komisija pateiks teisės aktų, kuriais reglamentuojama registruotųjų keleivių programa ir trečiųjų šalių piliečių atvykimo bei išvykimo sistema, pasiūlymus. Ji ir toliau kovos su neteisėta imigracija bei sieks užkirsti kelią organizuotam nusikalstamumui. Į kitais metais pasiūlysimas priemones bus įtrauktas neteisėtų pajamų konfiskavimo bei išieškojimo pagrindas ir visapusiškos kovos su korupcija bei sukčiavimu politikos komunikatai.

Pasveikinau Komisijos pristatytus veiklos prioritetus ateinantiems metams, tačiau klausiau J. M. Barroso, kodėl, kai Komisija siūlo ilginti pensinį amžių, ji neteikia jokių konkrečių pasiūlymų dėl vyresnio amžiaus žmonių užimtumo darbo rinkoje. Kalbant apie jaunimo užimtumo gerinimą ir jų įsidarbinimo galimybes, taip pat nėra numatyta jokių konkrečių programų ar iniciatyvų kitiems metams. Deja, bet aukštojo mokslo vertinimo sistemų gerinimo nebepakaks padėti įsidarbinti jaunuoliams pabaigus mokslus. Teiravausi ir dėl skurdo mažinimo priemonių, nes, išgyvenant ekonomikos ir socialinę krizę, Europoje yra jau daugiau kaip 85 milijonai žmonių, gyvenančių žemiau skurdo ribos. Taigi labai gaila, kad į Komisijos planus vis dar nėra įtrauktas siūlymas priimti Minimalių pajamų direktyvą, kuri vaidintų didelį vaidmenį kovojant su skurdu ir socialine atskirtimi. Be to, ekonominio ir finansinio sunkmečio metu išaugo nelegalus darbas, plačiai paplito taip vadinama „šešėlinė” ekonomika, kuri iškraipo konkurenciją ir kenkia šalies vidaus ekonomikai. Bet turbūt Komisija nesuvokia ar nenori suvokti šio ydingo, plataus masto reiškinio, nes nesiima jokių priemonių, kovojant su paplitusiu nelegaliu darbu.