„Mes nesutinkame su dalies ES pareigūnų šantažu, ypač tokiu šantažu, kuris nepagrįstas faktais. Visi Lenkijos parlamento parengti įstatymai atitinka konstituciją ir demokratines taisykles“, – sakė naujienų agentūrai PAP vyriausybės atstovas Rafalas Bochenekas.

Europos Sąjunga „nedelsiant“ imsis veiksmų dėl Lenkijos balsavimo teisių bloke sustabdymo, jeigu Varšuva įvykdys prieštaringai vertinamas Aukščiausiojo Teismo reformas, anksčiau trečiadienį sakė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas.

Jis palankiai atsiliepė apie tai, kad Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda vetavo dvi dešiniojo sparno vyriausybės parengtas teismų reformas, tarp jų ir Aukščiausiojo Teismo pertvarką, bet pažymėjo, kad buvo priimti kiti du įstatymai.

„Komisijos rekomendacija prašoma Lenkijos valdžios nesiimti jokių priemonių atleisti ar priversti atsistatydinti Aukščiausiojo Teismo teisėjus. Jeigu bus imtasi tokios priemonės, Komisija yra pasirengusi nedelsiant inicijuoti procedūrą pagal 7-ąjį straipsnį“, – sakė F. Timmermansas, paminėdamas ES sutarties įpareigojimą narėms laikytis teisinės valstybės principo.

ES sutarties 7-ajame straipsnyje numatytas dar niekada nenaudotas ES procesas, vadinamasis „branduolinis variantas“, kuriuo galima įšaldyti šalies teisę balsuoti per ES ministrų susitikimus.

„Privalome pripažinti ir sveikinti, kad prezidentas Duda paskelbė sprendimą vetuoti du iš šių keturių įstatymų“, – pabrėžė F.Timmermansas.

„Tačiau faktas, kad du iš šių keturių įstatymų buvo pasirašyti ir kad toliau vyks darbas dėl kitų dviejų, reiškia, kad privalome aiškiai išdėstyti savo susirūpinimą“ naujoje teisinėje rekomendacijoje, pridūrė F.Timmermansas.